Αλεξανδρούπολη: Σήμερα η Τελετή Έναρξης των Εργασιών για το FSRU Παρουσία Μητσοτάκη και Πέτκοφ

Αλεξανδρούπολη: Σήμερα η Τελετή Έναρξης των Εργασιών για το FSRU Παρουσία Μητσοτάκη και Πέτκοφ
energia.gr
Σαβ, 30 Απριλίου 2022 - 14:16

Σήμερα Τρίτη, 3 Μαΐου, με επίσημη τελετή παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βουλγάρου ομολόγου του κ. Κιρίλ Πέτκοφ, θα ξεκινήσει και τυπικά η υλοποίηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης, η κατασκευή του οποίου λαμβάνει χώρα με ταχείς ρυθμούς. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το έργο της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023. Η γειτονική χώρα δείχνει 

μεγάλο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του FSRU- στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίο συμμετέχει και η Bulgartransgaz - μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom.

Ήδη, άλλωστε, η Βουλγαρία κάνει χρήση και των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας από όπου προμηθεύεται LNG.

Με τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στις 27 Ιανουαρίου, η Gastrade ξεκίνησε όλες τις πρόδρομες εργασίες για την υλοποίηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Αυτή την περίοδο διενεργούνται οι παραγγελίες του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και των σωλήνων για τον υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό που θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Παράλληλα, προχωρά ο λεπτομερής σχεδιασμός και οι αναγκαίες γεωτεχνικές μελέτες.

Ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, δηλαδή, το δεξαμενόπλοιο μήκους περί τα 300 μ. μετά τη μετατροπή του σε FSRU σε ναυπηγείο της Σιγκαπούρης, προβλέπεται να φθάσει και να αγκυροβολήσει μόνιμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2023. Θα έχει το συμβολικό όνομα «Ορφέας». Θα απαιτηθεί άλλος ένας μήνας για τις τελικές εργασίες, για να ξεκινήσει το FSRU τη λειτουργία του στα τέλη του επόμενου έτους.

Η αποθηκευτική ικανότητα LNG της μονάδας θα είναι 153.500 κ.μ. και η ετήσια δυναμικότητα αεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ. Ημερησίως θα έχει δυναμικότητα αεριοποίησης 14,5 εκατ. κ.μ., που θα μπορεί να φθάσει στην αιχμή της στα 22 εκατ. κ.μ.

Ταυτόχρονα, η Gastrade προωθεί τις διαδικασίες και για το δεύτερο FSRU, που σχεδιάζει να αποκτήσει στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτή τη φάση αναμένει την έγκριση από τη ΡΑΕ της νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στην εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Μέτοχοι στην Gastrade είναι η Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investment Ltd του Πήτερ Λιβανού, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz EAD, με 20% ο καθένας.