Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP κατέγραψε την Τρίτη τεράστιες καθαρές ζημιές για το πρώτο τρίμηνο του 2022 μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στη γειτονική Ουκρανία. Η ζημία μετά από φόρους ανήλθε σε 20,4 δισ. δολάρια (19,4 δισ. ευρώ) μετά την απόφαση της BP τον Φεβρουάριο

να αποσύρει το 19,75% του μεριδίου της στον ενεργειακό όμιλο Rosneft, τερματίζοντας περισσότερες από τρεις δεκαετίες επενδύσεων στη Ρωσία.

Η BP είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 4,7 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Η απόφασή μας… να αποχωρήσουμε από τη συμμετοχή μας στη Rosneft κατέληξε σε υλικές μη ταμειακές χρεώσεις και απώλειες τίτλων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπέρναρντ Λούνεϊ σε ανακοίνωση του.

Ο όμιλος κατέγραψε επιβάρυνση προ φόρων ύψους 25,5 δισ. δολαρίων λόγω της ρήξης με την Rosneft.

Αυτό εξανέμισε το όφελος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν τροφοδοτηθεί από τους φόβους για περιορισμένες προμήθειες μετά την εισβολή της μεγάλης παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου, Ρωσίας.

Τα έσοδα της BP σημείωσαν άλμα 40% στα 51 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο από ότι ένα χρόνο νωρίτερα.

«Σε ένα τρίμηνο που κυριάρχησαν τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και η αστάθεια στις αγορές ενέργειας, η BP επικεντρώθηκε στην παροχή της αξιόπιστης ενέργειας μας που χρειάζονται οι πελάτες μας», δήλωσε ο Λούνεϊ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Τρίτη στα κράτη μέλη ένα νέο πακέτο κυρώσεων για να τιμωρηθεί το Κρεμλίνο και ο Προέδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό έρχεται μετά την προειδοποίηση της ΕΕ τη Δευτέρα ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επιμένοντας ότι θα δεν θα υποχωρήσει στην απαίτηση της Μόσχας να πληρώνονται σε ρούβλια οι εισαγωγές ενέργειας.

euractiv.gr