Τα υπουργεία περιβάλλοντος και γεωργίας της Γερμανίας φέρονται να εξετάζουν περιορισμούς στην παραγωγή βιοκαυσίμων, ώστε περισσότερα σιτηρά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα και όχι ως βιοκαύσιμο, καθώς οι αγορές γεωργίας παραμένουν τεταμένες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας

Μαζί με τον υπουργό Γεωργίας Cem Özdemir, η υπουργός Περιβάλλοντος Steffi Lemke προσπαθεί επί του παρόντος να μειώσει την παραγωγή βιοκαυσίμων από σιτηρά ή ελαιούχους σπόρους, δήλωσε ο Lemke στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine την Παρασκευή (29 Απριλίου).

Γεωργικές πρώτες ύλες όπως η ελαιοκράμβη, τα δημητριακά και τα τεύτλα χρησιμοποιούνται συχνάγια την παραγωγή βιοκαυσίμων αναμεμειγμένων με ορυκτά καύσιμα που βλάπτουν το κλίμα.

Η συζήτηση για τη χρήση γεωργικών πρώτων υλών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, βιοαιθανόλη ή βιοντίζελ, αντί για τροφές για τον άνθρωπο ή ζωοτροφές, κρατεί χρόνια στις Βρυξέλλες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Κομισιόν υποστηρίζουν στη Νέα Πράσινη Συμφωνία ότι τα βιοκαύσιμα πρέπει να αποσυρθούν διότι αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων και ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εισαγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις οδικές μεταφορές.

Αντίθετα, η βιομηχανία βιοκαυσίμων τονίζει ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι μεταφορές θα στραφούν εκ νέου στο ρυπογόνο πετρέλαιο, δεδομένου ότι η έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αργεί και πρωτίστως, είναι ακριβή για τους απλούς πολίτες.

Ωστόσο, το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε το ζήτημα στο προσκήνιο.

«Η γεωργική γη είναι περιορισμένη παγκοσμίως και τη χρειαζόμαστε επειγόντως για τρόφιμα, όπως δείχνει δραματικά ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε επίσης η Lemke. Σύμφωνα με την ίδια, η γεωργική γη θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων αντί για βιοκαύσιμα, πρόσθεσε.

Η Πράσινη υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η Γερμανία είχε ήδη αποφασίσει να μην αναγνωρίζει πλέον το ντίζελ με προσθήκη φοινικέλαιου ως φιλικό προς το περιβάλλον βιοκαύσιμο. Τώρα θέλει επίσης να μειώσει περαιτέρω τη χρήση αγροκαυσίμων σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Ο συνάδελφός της Özdemir εξέφρασε πρόσφατα παρόμοιες απόψεις σε αρκετές περιπτώσεις.

Έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο

Όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης γεωργικών πρώτων υλών για τρόφιμα, ζωοτροφές ή βιοενέργεια, υπερισχύει η αρχή «το φαγητό πρώτα», είπε ο Özdemir μετά από συνάντηση με ομοσπονδιακούς υπουργούς Γεωργίας στις αρχές Απριλίου.

Οι Πράσινοι υπουργοί υποστηρίζονται επίσης από την υπουργό Ανάπτυξης Svenja Schulze του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Στη Γερμανία, το 5% της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, είπε στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Εάν καταφέρουμε να ανακτήσουμε αυτή τη γη βήμα προς βήμα για παραγωγή τροφίμων, αυτό θα ήταν μια νίκη για την επισιτιστική ασφάλεια», είπε η Schulze.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing του φιλελεύθερου FDP θα υποστήριζε την πρωτοβουλία της Lemke. Μια μόνιμη ανταλλαγή μεταξύ των υπουργείων βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε στην EURACTIV εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών.

«Χρειαζόμαστε ανανεώσιμα καύσιμα, ειδικά για πλοία και αεροσκάφη, αλλά και για οδικές μεταφορές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να σχολιάσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο.

«Οι επιλογές για δράση σε αυτόν τον τομέα είναι ευρείες: από προηγμένα βιοκαύσιμα έως καύσιμα με βάση την ηλεκτρική ενέργεια, το καθένα σε υγρή ή αέρια μορφή», πρόσθεσε.

(από www.euractiv.gr)