Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τσεχική Δημοκρατία να μειώσει την εξάρτησή της από τα συνθετικά λιπάσματα, που παράγονται κυρίως από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να συνδέσει τη δράση για το κλίμα με την παροχή τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη

τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, Vojtěch Bílý.

Η Επιτροπή προειδοποίησε την Πράγα για τη μεγάλη της εξάρτηση από τα συνθετικά λιπάσματα στα σχόλιά της σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο της Τσεχίας για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε εθνικό επίπεδο. Η Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που ανησυχεί για τις εισαγωγές λιπασμάτων, καθώς η ΕΕ εισάγει περίπου το ένα πέμπτο των λιπασμάτων από τη Ρωσία, δήλωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χώρα θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη στην προστασία του περιβάλλοντος, να μειώσει τις μονοκαλλιέργειες και να δημιουργήσει περισσότερες ζώνες προστασίας.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, οι χώρες της ΕΕ καλούνται να «αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γεωργικού τομέα», και να «μετατρέψουν την παραγωγική ικανότητα σε πιο βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και να αυξήσουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Όσον αφορά το εθνικό σχέδιο της Τσεχίας, η Επιτροπή επέκρινε επίσης τα προτεινόμενα οικολογικά συστήματα που ενθαρρύνουν τους αγρότες να διαχειρίζονται τη γη τους πιο βιώσιμα.

Το σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας επικρίθηκε επίσης από την οργάνωση Friends of the Earth. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το σχέδιο δεν επιλύει επαρκώς τα προβλήματα του τσεχικού τοπίου, ανέφερε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τσεχική κυβέρνηση υπέβαλε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ τον Ιανουάριο του 2022 και έλαβε σχόλια την Τετάρτη (27 Απριλίου). Η χώρα έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες για να ασχοληθεί με τα σχόλια της Επιτροπής και να επικαιροποιήσει το σχέδιο της αναλόγως.

euractiv.gr