Οι κυριότερες βιομηχανικές ενώσεις της Γερμανίας εξέφρασαν σαφή υποστήριξη στα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει σταδιακά ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου, αν και δήλωσαν ότι αυτό θα αποτελέσει πρόκληση. «Η γερμανική βιομηχανία υποστηρίζει αυτό το βήμα», δήλωσε ο Siegfried Russwurm, πρόεδρος της μεγαλύτερης γερμανικής βιομηχανικής ένωσης BDI, σε δήλωσή του μετά την παρουσίαση

των σχεδίων των Βρυξελλών για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen  το πρωί της Τετάρτης (4 Απριλίου).

Ο Russwurm εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος όσον αφορά τη δυνατότητα της Γερμανίας να διακόψει σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου. Από την αρχή της εισβολής, ο κλάδος συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνηση για να το κάνει «πρακτικά εφικτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποκατάσταση του ρωσικού πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αν και δυνατή, θα έφερνε προκλήσεις και πρόσθετο κόστος.

Ενώ ο Russwurm χαιρέτισε τη μεταβατική περίοδο που προβλέπει η Επιτροπή πριν από την πλήρη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου, κάλεσε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει περαιτέρω τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ενόψει των υψηλών τιμών ενέργειας, οι οποίες είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω μετά την απαγόρευση του πετρελαίου.

Η Γερμανική Ένωση Χημικών Βιομηχανιών (VCI) εξέφρασε την υποστήριξή της για το βήμα αυτό σε ανακοίνωσή της και δήλωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες σημαίνουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί πλέον να υποκατασταθεί επαρκώς από άλλες πηγές.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για την αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου και συνεπώς και των πρώτων υλών», δήλωσε ο διευθυντής του συνδέσμου, Wolfgang Große Entrup.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Ένωση Γερμανικών Συνεταιριστικών Τραπεζών (BVR) επισήμανε ακόμη και τις πιθανές θετικές επιπτώσεις του μέτρου. Ένα πετρελαϊκό εμπάργκο «πιθανότατα θα ανεβάσει τα ήδη υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της ένωσης, Marija Kolak.

euractiv.gr