Βουλγαρία και Ελλάδα Σχεδιάζουν Κοινές Παραδόσεις Φ. Αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Βουλγαρία και Ελλάδα Σχεδιάζουν Κοινές Παραδόσεις Φ. Αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
energia.gr
Παρ, 6 Μαΐου 2022 - 13:55

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν να επιδιώξουν κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη (5 Μαΐου) ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ. Η Βουλγαρία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο 

με ρωσικές εισαγωγές, είδε τις παραδόσεις φυσικού αερίου να διακόπτονται στις 27 Απριλίου μαζί με την Πολωνία, αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Η βαλκανική χώρα, με την υποστήριξη της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζει τώρα για περιφερειακή συνεργασία που θα περιλαμβάνει καλύτερη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Σόφια φιλοξένησε μια ομάδα εργασίας της ΕΕ για την παρακολούθηση της παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Πέμπτη. Φιλοξένησε επίσης ένα φόρουμ αξιωματούχων ενέργειας από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία, η οποία επί του παρόντος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία μέσω μιας επέκτασης του αγωγού TurkStream, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του δικτύου φυσικού αερίου της προς βορρά προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Άσεν Βασίλεφ.

«Πιστεύω ότι με τις κοινές μας προσπάθειες, με τις υπάρχουσες υποδομές και με μικρές αναβαθμίσεις, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την περιοχή σε μεγάλο βαθμό και να μειώσουμε την εξάρτηση (από τη Ρωσία) μια για πάντα», δήλωσε ο Βασίλεφ στο φόρουμ.

Ο βουλγαρικός πάροχος φυσικού αερίου Bulgargaz και η ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες παράδοσης φυσικού αερίου για την περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει σύντομα την αποθηκευτική ικανότητα του μοναδικού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα στα ανοικτά της Αθήνας και να κατασκευάσει έναν νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη βόρεια Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε ο Σκρέκας.

Ο σύνδεσμος διασύνδεσης φυσικού αερίου IGB μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ και αζέρικο αέριο από αγωγό στη Βουλγαρία, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, είπε. Την Πέμπτη, η Bulgargaz υπέγραψε σύμβαση με βουλγαρική εταιρεία για την έναρξη της κατασκευής σύνδεσης φυσικού αερίου με τη γειτονική Σερβία.

euractiv.gr