Στο «Κόκκινο» τα Χρηματιστήρια, Ρεκόρ για Πετρέλαιο και Ευρώ

Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν από νωρίς, χθες, αρνητικό, με τους δείκτες να υποχωρούν σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη.
Του Χάρη Σαββίδη
Πεμ, 10 Απριλίου 2008 - 04:12

Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν από νωρίς, χθες, αρνητικό, με τους δείκτες να υποχωρούν σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη.

Η είδηση ότι η Citigroup κατάφερε να βρει αγοραστή για μοχλευμένα ομόλογα και δάνεια που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, βελτίωσε ελαφρώς τη διάθεση των επενδυτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal, η διοίκηση της αμερικανικής τράπεζας κατάφερε να πείσει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια όπως ο Όμιλος Apollo, η Blackstone και η TPG, να αγοράσουν «κακά δάνεια» αξίας 12 δισ. δολ., σε τιμές που κινούνται στο επίπεδο των 90 σεντς ανά 1 δολάριο αξίας. (βλέπε και ρεπορτάζ σελ. 16).

Νωρίς το απόγευμα, στο άνοιγμα της Wall Street, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν «γυρίσει» σε θετικό έδαφος, ενώ ο Dow Jones κατέγραφε μικρές απώλειες.

Στη συνέχεια, όμως, η ανακοίνωση νέων αρνητικών στοιχείων για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και το νέο ρεκόρ της τιμής του πετρελαίου, οδήγησαν στο κόκκινο τις ευρωπαϊκές αγορές και διεύρυναν τις απώλειες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στοιχεία

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις χονδρικής υποχώρησαν κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Ιανουάριο του 2007.

Τα δε αποθέματα των καταστημάτων χονδρικής αυξήθηκαν κατά 1,1% (και όχι 0,5% που περίμεναν οι αναλυτές), σε μία ακόμα ένδειξη εξασθένησης της ζήτησης στην αμερικανική οικονομία.

Εκείνο, όμως, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η μεγάλη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (-3,2 εκατ. βαρέλια), την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγω για αύξηση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 110 δολάρια / βαρέλι και αργά το απόγευμα έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμα και στα 112,21 δολάρια.

Το νέο ρεκόρ του πετρελαίου αποδίδεται και στην επιστροφή του ευρώ πάνω από τα 1,585 δολάρια (έφτασε ακόμα και τα 1,5864 δολ.).

Το ευρωπαϊκό νόμισμα απέχει, πλέον, λιγότερο από μισό σεντ από το ιστορικό ρεκόρ του έναντι του δολαρίου (1,5904 δολ.), ενώ, για πρώτη φορά στα χρονικά, ξεπέρασε, χθες, τις 80 πένες έναντι της στερλίνας, κάνοντας πράξεις ακόμα και στις 0,802 λίρες.

Εξέλιξη που αποδόθηκε στη σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη στη Βρετανία (1,6% φέτος, έναντι φθινοπωρινής πρόβλεψης για 2,3% και ρυθμού ανάπτυξης 3,1% το 2007) αλλά και στις προβλέψεις των επενδυτών για τις αποφάσεις που θα λάβουν σήμερα οι διοικήσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

ΕΚΤ

Στη Φραγκφούρτη, δεν αναμένεται να αποφασιστεί μεταβολή του βασικού επιτοκίου του ευρώ (4%) ούτε κάποια αναφορά σε επικείμενη μείωση επιτοκίων.

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να κινείται στο 3,5%, την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ και τα συνδικάτα στη Γερμανία να πετυχαίνουν τις υψηλότερες αυξήσεις μετά το 1992, η διοίκηση της ΕΚΤ αναμένεται να εστιάσει τις προσπάθειές της στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στη Βρετανία, αντίθετα, η αγορά προεξοφλεί τη μείωση των επιτοκίων από το 5,25% στο 5%, ενώ κάποιοι ελπίζουν σε μία ακόμα μεγαλύτερη κίνηση.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10/04/2008)