Στην εποχή… της δραχμής γύρισε ο πληθωρισμός καθώς τον Απρίλιο εκτοξεύθηκε σε διψήφιο ποσοστό 10,2% που αποτελεί ρεκόρ 28 ετών. Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επικυρώνουν ότι η άνοδος επιταχύνεται ταχύτατα ενώ οι πρόδρομοι δείκτες προοιωνίζονται συνέχεια των πληθωριστικών πιέσεων και τον μήνα Μάιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν επίκεντρο την ενέργεια, αλλά διαχέονται

πλέον και στα είδη διατροφής, στον τουρισμό, στην διασκέδαση, στις μεταφορές και σε άλλα πεδία.

Τον Απρίλιο συγκριτικώς προς τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα σε: Φυσικό αέριο (122,6%), Ηλεκτρισμό (88,8%), Πετρέλαιο θερμάνσεως (65,1%), Καύσιμα και λιπαντικά (29%) και Στερεά καύσιμα (5,3%). Ταυτοχρόνως αυξήσεις τιμών εσημειώθησαν σε όλα τα προϊόντα που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και ειδικώτερα σε: Έλαια και λίπη (22%), Κρέατα γενικά (14,1%), Λαχανικά γενικά (13,8%), Γαλακτοκομικά και αυγά (11,7%), Ψωμί και δημητριακά (10%), φρούτα νωπά (8,6%), Καφές-κακάο-τσάι (7,1%), Λοιπά τρόφιμα 5,6%) Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων (3,8%), Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (3,4%) και Ψάρια γενικά (3,2%). Μεγάλες, εξ άλλου, ήταν οι ανατιμήσεις σε: Μεταφορά επιβατών με πλοίο (17,7%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (15,8%), Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (16,1%), Κινηματογράφοι-θέατρα (13,9%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%).

Ταυτοχρόνως και μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου εσυνεχίσθησαν οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά, και ειδικώτερα σε: Φυσικό αέριο (26,2%), Ηλεκτρισμό (5,3%), Πετρέλαιο θερμάνσεως (4,3%), Βενζίνη (1%), Αρνί και κατσίκι (20,7%), Πουλερικά (8%), Χοιρινό (6,5%), Μοσχάρι (6,4%), Γιαούρτι (5,5%), Ψωμί (5%), Λαχανικά νωπά (2,7%), Καφέ (2,6%), Τυριά (2%), και Έλαια και λίπη (1,1%). Ανατιμήσεις υπήρξαν, επίσης, σε: Πακέτο διακοπών (6,5%), Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία (1,1%) και Είδη άμεσης καταναλώσεως νοικοκυριού (0,5%). Στον αντίποδα, οι τιμές εμειώθησαν σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (6,9), Κρασιά (3,6%), Ζυμαρικά (3,4%), Ψάρια νωπά (2,6%) και Πετρέλαιο κινήσεως (1,9%).

Τα μηνύματα που υπάρχουν από την εγχώρια και διεθνή αγορά είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχισθούν  καθ’ όλη την διάρκεια του 2022, ροκανίζοντας το εισόδημα των καταναλωτών και προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση την λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2022 έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στο 5,6 %, ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνεται σενάριο που εκτιμά ότι η αλματώδης άνοδος των ενεργειακών τιμών μπορεί να απογειώσει τον πληθωρισμό ακόμη και στο 7,6%.

Σε αυτήν την εκρηκτική άνοδο των τιμών, η αύξησις του κατωτάτου μισθού και η επιστροφή μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά ομοιάζει χωρίς αντίκρυσμα. Παράγοντες της οικονομίας μάλιστα εκφράζουν φόβο ότι η πτώσις του ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, ειδικά στην βενζίνη, το πετρέλαιο κινήσεως και σε εισαγόμενα προϊόντα.