Η Κυβέρνηση προσδοκά σε ισχυρές συνέργειες με τον αμερικανικό παράγοντα με αφορμή την εξελισσόμενη και κατά πώς φαίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον

Οι ελληνικές φιλοδοξίες εδράζονται στο εξαιρετικά θερμή υποδοχή και τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στα ζητήματα  που απασχολούν τη χώρα μας, κυρίως, τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που αναδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Κεντρικό σημείο της συζήτησης των δύο ηγετών απετέλεσε ο καίριος ρόλος που μπορούν να διαδραμματίσουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς.

Μητσοτάκης και Μπάιντεν συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος του μήνα που διανύουμε με στόχο να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής. Η ελληνική πλευρά τόνισε την βούλησή της να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της άντλησης κονδυλίων από τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά και με την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται ως πλροφορίες από την Ουάσιγκτον, η Αθήνα φέρεται να υιοθετεί ως λύση είτε την αξιοποίηση των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε την ανώτατων ορίων τιμών στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο, έως ότου γίνει δυνατή η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο που σήμερα είναι αδύνατη, εκ των συνθηκών.

Ακόμη, έγινε αναφορά και στον αγωγό Eastmed, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει πως η τελική επιλογή, για την κατασκευή του φιλόδοξου αυτού έργου, θα καθοριστεί, εν πολλοίς οι ίδιες οι δυνάμεις της αγοράς αλλά και το κόστος. Ακόμη, η αμερικανική ηγεσία φέρεται να επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στα project των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας μας με την Αίγυπτο, κάτι που τόνισε και ο κ. Μητσοτάκης κατά την αντιφώνησή του, ενώ αφέθηκε ανοικτό και το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα στο μέλλον. 

Είναι ενδεικτικό της σημασίας που προσέδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στα θέματα της ενέργειας το γεγονός ότο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του, στην προσπάθεια της χώρας μας να καταστεί κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και την ΝΑ Ευρώπη. Στην κορυφή της ατζέντας των σχετικών συζητήσεων ήταν η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία των γειτονιών κρατών με φυσικό αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε ειδική αναφορά στην Αλαξανδρούπολη, το λιμάνι που βρίσκεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, "μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα", σε μια σαφή αποτύπωση των φιλοδοξιών που τρέφει η χώρα μας να αποτελέσει σημαίνοντα παράγοντα στην περιοχή.

O κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να μπει σε λεπτομέρειες όσον αφορά στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που επέτεινε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των οικονομιών για την ανάσχεση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.