Τρία χρόνια μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949 έγινε η πρώτη διεύρυνση με την ταυτόχρονη ένταξη το 1952 της Ελλάδας και της Τουρκίας που αποτέλεσαν την Νοτιοανατολική Πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας

Αν η Αθήνα και η Άγκυρα χρειάσθηκε να περιμένουν τρία χρόνια για να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα στην σκιά του πολέμου της Κορέας αυτό οφείλεται στο ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ ειχε ως αποκλειστικό πεδίο τα σύνορα των δύο Γερμανικών Κρατών.

Με το επιχείρημα αυτό η Βρετανία καθυστέρησε την ένταξη της Αθήνας και της Άγκυρας καθώς προωθούσε ένα Σύμφωνο Ασφάλειας για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Μια θεώρηση που την συμμερίζονταν εν μέρει και οι ΗΠΑ με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχει μια διεύθυνση που να συντονίζει και να διαχειρίζεται τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ιράν (!) με κοινό παρονομαστή την εκτίμηση ότι και οι τρείς χώρες βρίσκονται στην σκιά του επεκτατισμού της ΕΣΣΔ.

Έτσι στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου καταγράφηκε η συρρίκνωση της επιρροής της ΕΣΣΔ με την σύγκρουση Τίτο-Στάλιν το 1948 που οδήγησε την Γιουγκοσλαβία σε Ντε Φάκτο σύμπλευση με το ΝΑΤΟ, στην συνέχεια την σύγκρουση της Αλβανίας με την Μόσχα το 1960 και τέλος μετά το 1964 με την χειραφέτηση της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου από το Σύμφωνο Βαρσοβίας.

Σύμμαχος της Μόσχας στα Βαλκάνια παρέμεινε η Βουλγαρία χωρίς την παρουσία σοβιετικών στρατευμάτων και η οποία από το 1964 εμβάθυνε συνεχώς μια στενή διμερή σχέση με την Ελλάδα.

Στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο που πυροδοτήθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η διευρυμένη σήμερα Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα είναι μαζί με την Βαλτική όπου θα κυριαρχεί η Βορειοανατολική Πτέρυγα κύρια μέτωπα αντιπαράθεσης.

Σε ότι αφορά την Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχουν ήδη όλες οι προϋποθέσεις για την στρατηγική της αναβάθμιση:

- Πρώτον η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο με αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα.

- Δεύτερον την επικείμενη κατάληψη της Τρανδνειστρίας από τις ρωσικές δυνάμεις με προβλέψιμο και ήδη προεξοφλημένο Ντόμινο περιφερειακής αποσταθεροποίησης με πρώτους σταθμούς την Μολδαβία και την Ρουμανία.

- Τρίτον την ανά πάσα στιγμή ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Βοσνία -Ερζεγοβίνη μια εξέλιξη που θα εμπλέξει την Σερβία και την Κροατία με βέβαιες παρενέργειες προς Νότον μεταξύ Κοσσόβου και Βελιγραδίου με την σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας να τίθεται σε δεινή δοκιμασία.

Σε αντίθεση με τον πρώτο ψυχρό πόλεμο σήμερα Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ πιθανόν να κληθούν από τις ΗΠΑ να στείλουν στα σύνορα της Ρουμανίας τακτικούς σχηματισμούς μάχης.

Τα παραπάνω απαιτούν πλήρη επιστροφή της Άγκυρας στην ατλαντική κανονικότητα και προαναγγέλλουν πίεση της Ουάσιγκτον ώστε να αποκλιμακωθεί η συσσωρευμένη ένταση στις σχέση Ελλάδας -Τουρκίας.

Η ανασύνταξη του ΝΑΤΟ είναι εξ ορισμού ασύμβατη με το σκηνικό που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2020 στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι απειλές Ερντογάν ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα υστερόγραφο ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος)

(από ieidiseis.gr)