Η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, όσο διαρκεί η κρίση. Το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με μέτρα ουσιαστικά, αποτελεσματικά. Με το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια κάναμε πολύ αποφασιστικές παρεμβάσεις. Τα πρώτα σημάδια αυτών των παρεμβάσεων αρχίζουν και τα βλέπουν όσοι παίρνουν τους λογαριασμούς τους, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ»  και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά

 

Ο κ.Οικονόμου είπε ότι οι επαγγελματίες βλέπουν μια αναδρομική επιστροφή στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα, για να παίρνει ο κόσμος -αυτοί που έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα- επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, για όσες χρεώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες είχαν επιβαρυνθεί με αύξηση. Με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, από 70 μέχρι 90% λιγότερο στις αυξήσεις. Ταυτόχρονα, τρέχει ήδη το πρόγραμμα ενίσχυσης σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός. Έχουμε τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, όπου 8 στους 10 φορολογούμενους πληρώνουν  34-35% σε σχέση με το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση συνεχίζεται. Η Κυβέρνηση είναι εδώ, είναι διατεθειμένη ν’ αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει, κάθε καινούργια δυνατότητα, χωρίς, όμως, να «τινάξουμε στον αέρα» τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να πάθουμε, είναι να ξαναμπούμε στο στόχαστρο εκείνων που υποβαθμίζουν οικονομίες, των αγορών που δημιουργούν προβλήματα, σ’ ένα περιβάλλον που ο δανεισμός δυσκολεύει, γιατί τότε τις περιπέτειες θα τις περάσουν οι πιο αδύναμοι.

Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κερδίσουμε ουσιαστικά αυτόν τον επεκτατισμό, τον αναθεωρητισμό, αυτή τη βίαιη εισβολή -που άλλαξε τη ζωή μας- του Putin στην Ουκρανία, είναι  να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας αρραγείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε αυτό και στον Πρόεδρο Biden και στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ό,τι δυνατότητα υπάρχει και ό,τι πόροι είναι δυνατόν να διατεθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση, θα διατεθούν, για να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Έχει μπει στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης, η αγορά των καυσίμων, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτές τις αυτόματες και απότομες διακυμάνσεις. Οι  ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εκεί, όχι μόνο επί του πεδίου, αλλά και σε όλους τους κρίκους διαμόρφωσης της τιμής των καυσίμων, για να μην έχουμε αυτές τις ακραίες και απότομες διακυμάνσεις που πληγώνουν ακόμα περισσότερο την τσέπη του καταναλωτή. Άρα, έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Το κυρίαρχο θέμα, για κάθε Ελληνιδα και για κάθε Έλληνα, ήταν η ακρίβεια και η τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Εκεί έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη παρέμβαση, για να μην έχουμε τόσο μεγάλη επιβάρυνση.

Ενισχύσαμε τους πιο ευάλωτους, με τα 200 ευρώ που δώσαμε τις μέρες του Πάσχα, χωρίς αυτά να κρατούνται ή να συμψηφίζονται με οποιεσδήποτε άλλες οφειλές. Προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με την οποία δίνουμε ένα μισθό παραπάνω το χρόνο, στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας σε όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό. 

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι οριζόντια, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια και είναι για το σύνολο της κοινωνίας, διότι οι δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ανελαστικές και εκεί πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, που ξεκινούν τα πιο εντατικά ποτίσματα. Από δω και πέρα θα έχουν 70% με 90% μικρότερες αυξήσεις για να κάνουν τη δουλειά τους. Και όπου υπάρχει πόρος, να αξιοποιείται για να είμαστε στο πλευρό του πολίτη με προτεραιότητα αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Και αυτή τη βοήθεια που δίνουμε στον κόσμο, δεν θα έρθουμε να του την πάρουμε πίσω με φορολόγηση. Η αγωνία μας και η πρόθεσή μας, είναι να επιστρέψουμε στην κοινωνία αυτά που έχασε από την κρίση, αυτά που έχασε από την ακρίβεια στην ενέργεια. Να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς να έρθουμε να βάλουμε φόρους για να τα πάρουμε πίσω. Η προσπάθειά μας είναι να μην διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, μέσα σε ένα περιβάλλον, που εκτός από γεωπολιτική αστάθεια, έχει και οικονομική αστάθεια. 

Το στοίχημα της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν όλες αυτές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ήδη, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει η πλατφόρμα για να κάνει ο κόσμος τις αιτήσεις για να παίρνει τα χρήματα πίσω από τις αυξήσεις στο ρεύμα και να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης, που στην ουσία αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε πολύ  λιγότερες και μικρότερες αυξήσεις. Δεν θα τις μηδενίσουμε, ποτέ δεν το είπαμε αυτό. Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, μια μεγάλη ανακούφιση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνία. 

Για τους ελέγχους στην αγορά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και πολλές φορές εντοπίζουν παραβάσεις, οι οποίες τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις. Από εδώ και πέρα, με βάση τη νομοθετική παρέμβαση που κάναμε, θα μπορούν να δημοσιοποιούνται οι επωνυμίες των παραβατών, ώστε να ξέρει ο κάθε καταναλωτής ποια επιχείρηση είναι αυτή η οποία «βάζει πλάτη», στηρίζει, απορροφά μέρος του κόστους και ποιοι -λίγοι, ευτυχώς- είναι αυτοί που προσπαθούν πονηρά να αισχροκερδίσουν πάνω σ’ αυτό το κύμα των αυξήσεων και των εξωγενών επάλληλων κρίσεων. Οι έλεγχοι για να είναι αποτελεσματικοί, θέλουν εργαλεία. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση ψήφισε σχετική ρύθμιση και δημιούργησε την πλατφόρμα, για να δηλώνουν οι επιχειρήσεις τα αποθέματά τους, σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να ξέρει, η Πολιτεία, τι αποθέματα έχει ο καθένας και να αποτρέπονται τεχνητές αυξήσεις των τιμών. Ψηφίσαμε νομοθετικές διατάξεις, για να υπάρχει ένας κόφτης στα κέρδη, στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση. 

Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να συμβάλλουν και αυτοί, στο μέτρο του δυνατού, στη συγκράτηση των τιμών, τόνισε.