Lukoil: «Γιγαντιαία» τα Αποθέματα Πετρελαίου στη Ρωσική Ζώνη της Αρκτικής

Έως και 100 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτουν τα κοιτάσματα στο ρωσικό τμήμα της Αρκτικής, ποσότητα αρκετή να καλύψει τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ για σχεδόν εννέα χρόνια, εκτιμά η Lukoil.
Energia.gr
Δευ, 14 Απριλίου 2008 - 00:44

Έως και 100 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτουν τα κοιτάσματα στο ρωσικό τμήμα της Αρκτικής, ποσότητα αρκετή να καλύψει τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ για σχεδόν εννέα χρόνια, εκτιμά η Lukoil. «Βάσει των εκτιμήσεών μας, η ζώνη της Αρκτικής που ανήκει στη Ρωσία διαθέτει γιγαντιαία αποθέματα» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ανεξάρτητης παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας, Λεονίντ Φεντούν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Μιλάμε για περίπου 100 δισ. βαρέλια εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων» πρόσθεσε.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός αργού μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα απομακρυσμένα, παγωμένα ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού, καθώς τα αποθέματα στις παλαιότερες πετρελαιοπηγές της δυτικής Σιβηρίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Εταιρείες, όπως η ρωσική Lukoil, δράπονται του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών προκειμένου να επιμηκύνουν την περίοδο ναυσιπλοΐας από την Αρκτική ως την Βόρεια Αμερική.

«Υπάρχει μία θετική όψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης» δήλωσε ο Φεντούν. «Η κλιματική αλλαγή καθιστά ευκολότερη την ανάπτυξη offshore κοιτασμάτων στην Αρκτική και τη διάνοιξη νέων θαλάσσιων δρόμων προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.»

Η Lukoil και η αμερικανική εταίρος της ConocoPhillips έχουν επεκτείνει τη δυναμικότητα του πετρελαϊκού τέρμιναλ Varandei, το οποίο λειτουργούν από κοινού στον Αρκτικό Ωκεανό. Κάτι που, σύμφωνα με τον Φεντούν, θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες παραγωγούς της χώρας. Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μεταφορά πετρελαίου από το νέο κοίτασμα Yuzhno-Khylchuyu τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Statistical Review of World Energy της BP, οι ΗΠΑ κατανάλωσαν το 2006 7,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου και τέσσερα δισ. βαρέλια ισοδυνάμου φυσικού αερίου.