Με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Total Energies, τον λειτουργό (operator) της κοινοπραξίας Total - ΕΛΠΕ - Exxon Mobil που έχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η Total Energies με επίσημη ανακοίνωσή της στις 21 Απριλίου ενημέρωσε ότι αποχωρεί από τον κλάδο υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και από το τριμερές σχήμα, στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 40%

Όπως σημειώνουν τα ΕΛΠΕ, συζητούν με τον γαλλικό όμιλο «για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση». Προσθέτουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει, διαβεβαιώνοντας ότι η οποιαδήποτε συναλλαγή, στον βαθμό που θα λάβει χώρα, δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιωδώς τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων -όπως φαίνεται να υπονοεί και η προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση- φέρεται να είναι η μεταβίβαση στα ΕΛΠΕ της διαχείρισης και του ποσοστού της Total στα δύο οικόπεδα, ως μεταβατική λύση, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες της Κρήτης που εξαγγέλθηκε διά στόματος του πρωθυπουργού τον περασμένο μήνα και προβλέπει τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΔΕΥ, που είναι ο αρμόδιος φορέας, είναι να υπάρχουν στα οικόπεδα προτεραιότητας επενδυτές με βούληση να «τρέξουν» τις έρευνες, με στόχο να υπάρξει ορατότητα για τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας μας εντός της επόμενης διετίας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την άρση των εμποδίων (σ.σ.: αναφερόμενος στην προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ για την ακύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα εκδικαστεί στις αρχές Οκτωβρίου) θα προχωρήσουμε τις έρευνες είτε με τους υφιστάμενους εταίρους είτε με άλλους».

Ο άλλος εταίρος της κοινοπραξίας, η αμερικανική ExxonMobil, κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της για τις προθέσεις της, εν μέσω επίμονων φημών ότι ετοιμάζεται και αυτή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Total Energies. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος, επ’ αφορμή της ανακοίνωσης της Total, είχε διαβεβαιώσει ότι η ΕΔΕΥ θα συνεργαστεί με τον γαλλικό όμιλο για να διευκολύνει την αποχώρησή της και να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις της εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")