Πάνω από τα 91 δολ./βαρέλι η Μέση Τιμή Πετρελαίου το 2008

Πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα η μέση πρόβλεψη για τις τιμές πετρελαίου το 2008, μετά τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία οδήγησε τις Citigroup και Credit Suisse να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους.
Energia.gr
Δευ, 14 Απριλίου 2008 - 00:53

Πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα η μέση πρόβλεψη για τις τιμές πετρελαίου το 2008, μετά τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία οδήγησε τις Citigroup και Credit Suisse να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, η μέση τιμή του πετρελαίου στο NYMEX αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 91,08 δολάρια το βαρέλι – 14% υψλότερα δηλαδή από τα 79,56 δολάρια το βαρέλι που προέβλεπαν στις αρχές του έτους.

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα βάσει ενεργητικού, Citigroup, και η ελβετική Credit Suisse ήταν οι τελευταίες από τις συνολικά οκτώ τράπεζες οι οποίες αναθεώρησαν προς τα πάνω της προβλέψεις τους αυτό τον μήνα, με τις τιμές πετρελαίου να παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά αναθεωρήθηκε όμως και η μέση τιμή του αμερικανικού αργού για το 2009, στα 85 δολάρια το βαρέλι.

«Πολλοί κανόνες κατέρρευσαν», κατά το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου, εκτιμά ο αναλυτής της Global Insight στο Λονδίνο Σάιμον Γουάρντελ. «Όλοι παρακολουθούσαν τα θεμελιώδη, τα οποία έδειχναν πτώση των τιμών, αλλά σημαντικές αλλαγές ήταν ο αντίκτυπος που είχε το εξασθενημένο δολάριο και οι αναταραχές στις αγορές στο ρευστό που κατευθύνθηκε προς τα εμπορεύματα», επισημαίνει.

Η τιμή του αργού έχει εκτοξευτεί το τελευταίο έτος κατά 80%, φτάνοντας στις 9 Απριλίου στο ιστορικό ρεκόρ των 112,21 δολαρίων το βαρέλι, τη στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες και το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ.

Στο μεταξύ, σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεών της για τη μέση τιμή πετρελαίου προέβη και η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (EIA). Συγκεκριμένα, η EIA αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της στα 100,61 δολάρια το βαρέλι, από τα 94,11 δολάρια της προηγούμενης πρόβλεψης. Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι αρκετή ώστε να ανακόψει την καλπάζουσα παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, αναφέρει η EIA στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου.