O OΠΕΚ Μειώνει στα «Μουλωχτά» την Ημερήσια Παραγωγή Πετρελαίου του

O Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών έχει αρχίσει, σιωπηρώς, να μειώνει την ημερήσια παραγωγή του παρά τις εκκλήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, προς τον ΟΠΕΚ, να ανοίξει περαιτέρω τις στρόφιγγες προκειμένου να μειωθούν οι τιμές πώλησης του «μαύρου χρυσού».
Των Carola Hoyos και Javier Blas
Δευ, 14 Απριλίου 2008 - 01:02

O Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών έχει αρχίσει, σιωπηρώς, να μειώνει την ημερήσια παραγωγή του παρά τις εκκλήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, προς τον ΟΠΕΚ, να ανοίξει περαιτέρω τις στρόφιγγες προκειμένου να μειωθούν οι τιμές πώλησης του «μαύρου χρυσού».

Η παραγωγή από τον πυρήνα των χωρών του 13μελούς καρτέλ μειώθηκε, τον περασμένο μήνα, στα 27,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 27,6 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν τον Φεβρουάριο αλλά και τα 27,8 εκατ. τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), το εποπτικό όργανο για θέματα ενέργειας των χωρών της Δύσης, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της.

Η παραγωγή από την Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί το ισχυρότερο μέλος του ΟΠΕΚ, μειώθηκε οριακά από τον Ιανουάριο και κινήθηκε, τον Φεβρουάριο στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 9,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι μειώσεις καταγράφονται παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει οι υπουργοί του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ ότι θα διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή των χωρών τους.

Ο Αλί Ναίμι, ο πανίσχυρος υπουργός ενέργειας του αραβικού βασιλείου δήλωσε, την προηγούμενη εβδομάδα: «Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσω. Δεν είμαι διατεθειμένος να γεμίσω την αγορά με αργό πετρέλαιο».

Ο ΟΠΕΚ πρέπει θα χρειαστεί να υπερασπιστεί τα αντικρουόμενα στοιχεία του στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών ενέργειας των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών στον πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί στην Ρώμη, αυτή την εβδομάδα.

Μέρος της μείωσης των εξαγωγών «μαύρου χρυσού» συνδέεται με τα έργα συντήρησης των κοιτασμάτων αλλά και τη διακοπή στη λειτουργία των αγωγών μεταφοράς που υπάρχουν στην Νιγηρία και στο Ιράκ, επισημαίνεται στην έκθεση της ΙΕΑ. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η τάση που εκδηλώνεται στον ΟΠΕΚ για συρρίκνωση της παραγωγής με απώτερο στόχο να διατηρηθούν, σε υψηλά επίπεδα, οι τιμές διάθεσης του ενεργειακού προϊόντος μπορεί, ενδεχομένως, να ενταθεί στους αμέσως προσεχείς μήνες. «Η εποχική μείωση της ζήτησης στο δεύτερο τρίμηνο υπογραμμίζει, ενδεχομένως, τις διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ και στην πραγματική παραγωγή».

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η «σφιχτή» προσέγγιση του διεθνούς καρτέλ είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα τις τιμές πώλησης, που έφθασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 112,21 δολαρίων ανά βαρέλι, την Τρίτη, και διαπραγματεύονταν στα 109 δολάρια, την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ εμφανίζονται ανήσυχοι όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ, καθώς οι οδηγοί αγοράζουν λιγότερη βενζίνη εξαιτίας των υψηλών τιμών πώλησης στα βενζινάδικα αλλά και της οικονομικής ύφεσης που εκδηλώνεται στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας υπογράμμισε, προσφάτως, την τάση διατυπώνοντας την πρόβλεψη πως η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ θα μειωθεί αυτό το καλοκαίρι, για πρώτη φορά από το 1991. Η ΙΕΑ υποβάθμισε, παράλληλα, τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, το τρέχον έτος, κατά 360.000 βαρέλια ή 87,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά μέσον όρο.

Ακόμη, η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα υποχωρήσει στους προσεχείς μήνες καθώς ο χειμώνας στο δυτικό ημισφαίριο πλησιάζει στο τέλος του, υποστηρίζουν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ. Το ασθενές δολάριο προσελκύει, επίσης, κερδοσκοπικά κεφάλαια στο πετρέλαιο, εξωθώντας περαιτέρω ανοδικά τις τιμές, υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, η ΙΕΑ προειδοποίησε ότι ο πλανήτης θα χρειαστεί το πετρέλαιο του διεθνούς καρτέλ καθώς η ισχυρή ζήτηση από τις εκρηκτικά ανερχόμενες οικονομίες της Ασίας είναι πιθανό να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

(Από Financial Times, 12/04/2008)