Οικονόμου: «Χαμηλές Προσδοκίες για Στήριξη στο Ενεργειακό Κόστος Από ΕΕ – Αποφασισμένη η Κυβέρνηση να Εξαντλήσει Κάθε Δημοσιονομικό Περιθώριο»

Οικονόμου: «Χαμηλές Προσδοκίες για Στήριξη στο Ενεργειακό Κόστος Από ΕΕ – Αποφασισμένη η Κυβέρνηση να Εξαντλήσει Κάθε Δημοσιονομικό Περιθώριο»
energia.gr
Δευ, 30 Μαΐου 2022 - 15:25

Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να  συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα την ενεργειακή αγορά. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,  η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προς την κατεύθυνση αυτή, και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να  συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα επαναλάβει ακόμη μια φορά -όπως ο ίδιος δήλωσε- ότι, όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια.

Η ισορροπία ανάμεσα στο μεσομακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο είναι σημαντική, είναι εκ των ων ουκ άνευ ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ανεξάρτητα από τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο -και επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές- η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη τη κοινωνία».  

«Θα συνεχίσουμε διευρύνοντας στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού, τις παρεμβάσεις μας, έτσι ώστε ο κόσμος να αισθάνεται τη στήριξη δίπλα του, έτσι ώστε να μετριάσουμε το αποτύπωμα των πρωτοφανών αυξήσεων που βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι κΚάθε νέο περιθώριο που προκύπτει από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης  θα μεταφέρεται άμεσα στην κοινωνία. 

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι το Εθνικό Σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε εφαρμογή με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε, ήδη, από τη Βουλή η διάταξη για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων που κατέβαλαν οι πολίτες για τις καταναλώσεις ρεύματος κύριας κατοικίας με τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022. Ψηφίστηκε, επίσης, η διάταξη που αφορά στην επιβολή –όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός- έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 90% για τα υπερέσοδα της περιόδου 1η Οκτωβρίου 2021 έως 30ή Ιουνίου 2022. 

Στηλίτευσε, τέλος, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι ενώ τώρα φαίνεται να αμφισβητεί τη ΡΑΕ για τον προσδιορισμό των υπερκερδών τα οποία θα φορολογηθούν, είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έχει υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής ότι τα υπερέσοδα θα τα προσδιορίσει η Ρυθμιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «είχε δηλώσει κατά λέξη τότε ο κ. Τσίπρας: ‘Δεν θα μας πει η Κυβέρνηση ποια και πόσα είναι τα υπερκέρδη, δεν θα μας τα πει ο ισολογισμός των εταιρειών, θα μας τα πει η Ρ.Α.Ε. μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα’. Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει με μια αβάσταχτη ελαφρότητα τα πιο σοβαρά ζητήματα στο βωμό του να κάνει αντιπολίτευση σε όλα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.