Ελάτε για Iρακινό Πετρέλαιο

Συνδρομή των συμμάχων των ΗΠΑ, Ελλάδας και Τουρκίας στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου του Ιράκ πρότεινε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση.
Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τρι, 15 Απριλίου 2008 - 02:47

Συνδρομή των συμμάχων των ΗΠΑ, Ελλάδας και Τουρκίας στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου του Ιράκ πρότεινε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε την Παρασκευή αλλεπάλληλες συναντήσεις (Φώλιας, Βαληνάκης, Δούκας και Παπαγεωργίου της ΔΕΠΑ). Εκτός από την προβολή των αμερικανικών θέσεων για περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, έριξε και την ιδέα να δραστηριοποιηθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων του Ιράκ.

Την πρόταση αυτή επανέλαβε και σε Ελληνες δημοσιογράφους, με τους οποίους συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο στην εκμετάλλευση, όσο και στην έξοδο του ιρακινού αερίου προς την Ευρώπη, τόσο μέσω των σχεδιαζόμενων αγωγών Nabucco (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία), όσο και του ελληνοϊταλικού.

Οσο για το πετρέλαιο, έριξε την ιδέα να εξαχθεί προς τη Μεσόγειο, μέσω εναλλακτικών αγωγών που θα οδεύουν από τις γειτονικές χώρες. Με δεδομένο ότι ανάμεσα στο Ιράκ και τις μεσογειακές ακτές παρεμβάλλονται η Τουρκία και η Συρία (μία από τις εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες), η ιδέα μετατίθεται για το απώτερο μέλλον.

«Μονοπώλιο η Γκαζπρόμ»

Σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησής του για περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ο κ. Μάθιου Μπράιζα εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν πιέζουν τους συμμάχους τους για τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Απλώς προτείνουν να επικρατήσουν οι κανόνες της αγοράς, μέσω της μείωσης της ισχύος του μονοπωλίου της ρωσικής Γκαζπρόμ. Οπως είπε, η Ευρώπη έχει ήδη υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, που για ορισμένες χώρες όπως η Τσεχία, φτάνει και το 100%, για την Ελλάδα το 75%. Ετσι πρότεινε οι νέες ποσότητες που ζητεί η Ευρώπη να προέλθουν από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020 θα παράγει περί τα 40 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. *

Μετά τον Αμερικανό διπλωμάτη, σειρά έχει και ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβιν, που συναντάται σήμερα με τον κ. Φώλια.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 14/04/2008)