Οικονόμου για Διακοπές Ρεύματος: «Φροντίζουμε να Δημιουργούνται οι Προϋποθέσεις Ώστε ο Κόσμος να Μπορεί να Πληρώνει τους Λογαριασμούς»

Οικονόμου για Διακοπές Ρεύματος: «Φροντίζουμε να Δημιουργούνται οι Προϋποθέσεις Ώστε ο Κόσμος να Μπορεί να Πληρώνει τους Λογαριασμούς»
energia.gr
Παρ, 3 Ιουνίου 2022 - 15:41

Τη χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη,

«Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι κάθε περίπτωση δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, ακόμα και στην κατηγορία του προσδιορισμού της ευπαθούς ομάδας. «Η δική μας η βούληση, η δική μας η προτροπή είναι να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια -κυρίως στους ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη- να μην διακόπτεται το ρεύμα», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι, με το πρόγραμμα της πολιτικής που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη στήριξη στην ενέργεια και αυτό που θα «τρέξει»  κυρίως από τον Ιούλιο και μετά, επί της ουσίας αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «φροντίζουμε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και να πληρώνει τους λογαριασμούς του».

«Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για φορολογικά εργαλεία ώστε να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα» 

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι, όσον αφορά τα καύσιμα, βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όπως π.χ. μέχρι τέλος Ιουνίου το Fuel Pass- για όσους την δικαιούνται, στην περίμετρο των 30.000 ευρώ – και η οποία, όπως επισήμανε, αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας. Υπενθύμισε, εξάλλου, την ενίσχυση που υπάρχει και για το πετρέλαιο κίνησης, το Diesel, με την οριζόντια μείωση με την επιδότηση της τιμής καθώς και την πολιτική στήριξης σε ό, τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα. «Μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων που κατέβαλαν οι καταναλωτές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Αναφορικά με πιθανά περιθώρια του να αξιοποιήσει κανείς φορολογικά εργαλεία για να ρίξει τις τιμές στα καύσιμα, με τη δημοσιονομική κατάσταση που έχει η χώρα και με τη φύση που έχουν τα έσοδα του Προϋπολογισμού, δεν φαίνεται να υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου. Και αυτό, όπως τόνισε,  διότι υπάρχει πολύ μεγάλη εξάρτηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σε ό, τι αφορά τα έσοδα με τα χρήματα που παίρνουμε από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και από τον Φ.Π.Α.

«Μην ξεχνάμε σε τι σκηνικό ζούμε. Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Είμαστε απέναντι στη μεγαλύτερη κρίση που μεταπολεμικά ζει ο κόσμος κι αυτό έχει τις συνέπειές του», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. 

«Εισαγόμενη η κρίση και η ακρίβεια» 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι, μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας και αβεβαιότητας, σε ό,τι αφορά και στα οικονομικά, μια χώρα με τα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας οφείλει να κάνει ταυτόχρονα δύο πράγματα: 

- Και να αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει και να ανακαλύπτει νέες δυνατότητες για να στέκεται στο πλευρό του πολίτη, προκειμένου να μετριάσει την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καταναλωτικά αγαθά, στα καύσιμα. 

- Και από την άλλη, να διασφαλίσει ότι η οικονομία δεν θα τιναχθεί στον αέρα. 

«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο Φ.Π.Α., σε ό,τι αφορά στα καύσιμα, είναι ένα πάρα πολύ βασικό κομμάτι εσόδων του Προϋπολογισμού. Αν αυτό λείψει, για να αξιοποιηθεί στη δυνατότητα αντιμετώπισης της ακρίβειας στα καύσιμα, πώς θα αναπληρωθεί; Θα βάλουμε καινούργιους φόρους; Θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις λογικές ΣΥΡΙΖΑ, που έδιναν κάτι από τη μία τσέπη και έπαιρναν από την άλλη;», επισήμανε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας βολές ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε ότι  βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, στο οποίο όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα μεγέθη πληθωρισμού, ακρίβεια και πίεση σε καταναλωτικά αγαθά, σε ενέργεια, εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων και κυρίως του πολέμου της Ουκρανίας. 

«Καλούμαστε να διαχειριστούμε μία κατάσταση, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς -είναι εισαγόμενη η κρίση και η ακρίβεια- κτίζοντας γραμμές άμυνας για τα ελληνικά νοικοκυριά», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.