Ηχηρή δημόσια παρέμβαση με προειδοποιήσεις κατά ενδεχόμενης συνεκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου με την Τουρκία, αλλά και με αιχμές προς συμμάχους και εταίρους για «επιλεκτικές ευαισθησίες» πραγματοποίησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Ο κ. Καραμανλής απηύθυνε ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». Στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» έδωσε το «παρών» πληθώρα πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεκάδες βουλευτές και στελέχη της γαλάζιας παράταξης, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Κεντρικός άξονας της ομιλίας του, που αφορούσε την πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης στη «δίνη μεγάλων αλλαγών», ήταν ο κίνδυνος των αναθεωρητικών επιδιώξεων της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο επέκρινε το «αφήγημα» υπέρ της συνεκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με πρόσχημα την υπέρβαση των διαφωνιών. Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται συνεκμετάλλευση εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί «το τι ανήκει σε κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και προειδοποίησε ότι βασικό κίνητρο της τουρκικής συμπεριφοράς δεν είναι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου, όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί της συνεκμετάλλευσης. «Η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της» τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως πράξη παράνομη και απαράδεκτη και προειδοποίησε αφενός για τον κίνδυνο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού εδάφους και αφετέρου για τη σύγκλιση μετώπου Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και άλλων μεσαίων ή ανερχόμενων παραγόντων στο διεθνές στερέωμα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι τα κίνητρα των ΗΠΑ δεν ταυτίζονται με εκείνα της Ε.Ε. και κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δύσκολο έργο της κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικούς τους χειρισμούς του Εμανουέλ Μακρόν και του Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ώρα, όμως, άσκησε οξεία κριτική για αναντίστοιχη στάση των περισσότερων συμμάχων και εταίρων στο Κυπριακό σε σχέση με το Ουκρανικό. «Αυτή η κατάφωρα υποκριτική αναντιστοιχία εκθέτει σοβαρά όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αξιών και αρχών και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές, αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις. Εκ των πραγμάτων έτσι αποδυναμώνεται η πολιτική, δικαιική και ηθική υπεροχή του αφηγήματος της Δύσης» είπε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")