ΡΑΕ: Τροποποιούνται τα Πρότυπα Λογαριασμών για την Ηλεκτρική Ενέργεια - Κωδικοποίηση σε Ενιαίο Κείμενο

ΡΑΕ: Τροποποιούνται τα Πρότυπα Λογαριασμών για την Ηλεκτρική Ενέργεια - Κωδικοποίηση σε Ενιαίο Κείμενο
energia.gr
Σαβ, 4 Ιουνίου 2022 - 16:21

Τροποποίηση που κωδικοποιεί σε ενιαίο κείμενο την υπ’ αρ. 967/2021 Απόφαση ΡΑΕ «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου “Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ” και υποδείγματος “Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ”

προκειμένου για την ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας, σε προσυμβατικό και συμβατικό πλαίσιο» δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Αρχή. 

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων στην τροποποιητική απόφαση (βλ. εδώ) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στους λόγους που οδήγησαν στη νέα απόφαση περιλαμβάνονται: 

- η σημαντική αύξηση των παραπόνων – αναφορών – καταγγελιών καταναλωτών, που υποβάλλονται στη διαδικτυακή εφαρμογή της Αρχής “MyRAE” και αφορούν σε ζητήματα αδιαφανούς, παραπλανητικής ή ακατάληπτης προσυμβατικής ενημέρωσης και τιμολόγησης καθώς και μη κατανόησης των όρων των συμβάσεων προμήθειας και των λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, και 

- η διαφαινόμενη παραβίαση από πλευράς Προμηθευτών των αρχών της διαφάνειας ως προς την ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου ως σταθερού ή κυμαινόμενου, τη διαμόρφωση και εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και τη σχετική τιμολόγηση, ένεκα της οποίας η ΡΑΕ έχει εκκινήσει διαδικασίες ακροάσεων στη βάση του άρθρου 36 του ν. 4001/2011. 

Έτσι, η Αρχή αποφασίζει: 

1. Την υιοθέτηση του πρότυπου εγγράφου «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και του υποδείγματος «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ» σύμφωνα με τα παρατιθέμενα έγγραφα στα «Παραρτήματα Ι και ΙΙ», που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης. 

2. Την παράθεση στο Παράρτημα «ΙΙΙ», που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης, της από 22.3.2022 Ανακοίνωσης της ΡΑΕ «σχετικά με την Τροποποίηση Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Δικαιώματα Καταναλωτών», με την οποία παρέχονται οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αρχής για την ερμηνεία και την εφαρμογή των οριζομένων στο άρθρο 30 ΚΠΗΕ αναφορικά με την υποχρέωση έγκαιρης και κατάλληλης ειδοποίησης των πελατών, σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης από τους προμηθευτές των συμβατικών όρων. 

3. Τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ «Θετικής Αναφοράς» των προμηθευτών που συμμορφώνονται πλήρως προς τα θεσπιζόμενα υποδείγματα, σε τακτική βάση. 

4. Τη δημοσίευση από τη ΡΑΕ στις 30 Ιουνίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους. 

5. Τη δημοσίευση από τη ΡΑΕ στις 31 Ιουλίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο υπόδειγμα «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ», κατόπιν επισκόπησης εκδοθέντων λογαριασμών που περιέχουν τιμολόγηση καταναλώσεων Ιουνίου 2022. 

6. Την ανάρτηση της παρούσας απόφασης στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και τη διαβίβασή της στο ΥΠΕΝ, στον Συνήγορο του Καταναλωτή, στους Ενεργούς Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, και σε φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των καταναλωτών.