Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στις θέσεις «Πετρωτό 2», «Μικρό Πετρωτό 1», «Μικρό Πετρωτό 2» και «Μικρό Πετρωτό 3» της Κοινότητας Λόφου.

Πιο αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το θέμα έδωσε το λόγο στον αντιδήμαρχο κ. Δημήτριο Καρανίκα για την ανάπτυξή του. Ο κ. Καρανίκας, αφού πήρε το λόγο, έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το υπ’ αριθμό 204091/25-5-2022 έγγραφο της Γραμματείας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με το οποίο ζητείται η γνωμοδότηση του Δήμου Ελασσόνας επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στις θέσεις «Πετρωτό 2», «Μικρό Πετρωτό 1», «Μικρό Πετρωτό 2» και «Μικρό Πετρωτό 3» της Κοινότητα Λόφου.

Ο Δήμαρχος Νίκος Γάτσας, αφού πήρε το λόγο είπε ότι η γνωμοδότηση του Δ.Σ. είναι αυτοτελής και δεν εξαρτάται από άλλο όργανο.  Η κατάσταση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτηνοτροφικές περιοχές εξελίσσεται πλέον ανησυχητικά. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αδιαφορούν για τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις οι οποίες αποτελούν την παραγωγική τους βάση. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό ζητώντας την εξαίρεση των περιοχών στις οποίες βασίζονται οι τοπικές κοινωνίες για την επιβίωσή τους, από αυτές τις χρήσεις.

Για το λόγο αυτό προτείνεται αρνητική γνωμοδότηση διότι όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις από την ανωτέρω εγκατάσταση θίγεται η τοπική κτηνοτροφία λόγω της αφαίρεσης βοσκοτόπου, υποβαθμίζονται παραγωγικές υποδομές και αλλοιώνεται η περιβαλλοντική φυσιογνωμία της περιοχής.

Ο Δ.Σ. κ. Δημήτριος Αβρανάς, αφού πήρε το λόγο, είπε ότι η πίεση θα ενταθεί και ο τόπος θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας όλων των θιγόμενων από όλες της περιοχές του Δήμου.

O Δ.Σ. κ. Ανέστης Σερετίδης, αφού πήρε το λόγο, αναρωτήθηκε αν η γνωμοδότηση αφορά μόνο την χωροθέτηση ή και την παραχώρηση της έκτασης, αν πρόκειται για πραγματικούς επενδυτές ή γι’ αυτούς που απλά δεσμεύουν τις εκτάσεις. Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά διότι για την περιοχή του Δήμου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον το οποίο όμως δεν συνάδει με τον κτηνοτροφικό και αγροτικό χαρακτήρα της. Με αυτή την έννοια αυτό που κάνουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποκριτικό: διαφωνούμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα. Ας γίνει ένας έλεγχος για την εναπομείνασα βοσκήσιμη έκταση. Η γη αλλάζει χρήση και χάνει τον αρχικό χαρακτήρα της.

Ο Δ.Σ. κ. Αντώνιος Μπίσμπας, αφού πήρε το λόγο, είπε ότι καλό θα ήταν να είχε διατυπωθεί και η γνώμη του Συμβουλίου της Κοινότητας.

Ο Δ.Σ. κ. Ιωάννης Καριπίδης, αφού πήρε το λόγο, είπε ότι πρόκειται για εμπόριο αδειών για μελλοντική χρήση και μας βρίσκει αντίθετους. Η πολιτεία πρέπει να ορίσει που θα εγκαθίστανται αυτά τα έργα με ανταπόδοση για τις τοπικές κοινωνίες. Όταν ανοίξουν τα δίκτυα τότε θα πωλούνται άδειες.

Ο Δ.Σ. κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου, αφού πήρε το λόγο, είπε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα έχει κανένα όφελος και θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά την ενέργεια.

Ο Δ.Σ. κ. Νικόλαος Ευαγγέλου, αφού πήρε το λόγο, είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα αρνητικά και ίσως να πρέπει να κατατεθεί μια συνολική πρόταση για τα θέματα αυτά.

Ο Δ.Σ. κ. Δημήτριος Παπαδημόπουλος, αφού πήρε το λόγο, είπε ότι πρόκειται για εμπαιγμό και περιφρόνηση των Δημοτικών Συμβουλίων από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης. Με κάποιον τρόπο πρέπει να οργανωθεί η αντίδραση.

larissanet.gr