Ανοίγει τον ''Θερμοστάτη'' η Κυβέρνηση για Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημόσιο- Μπόνους σε όσους Πετυχαίνουν τους Στόχους

Ανοίγει τον Θερμοστάτη η Κυβέρνηση για Εξοικονόμηση Ενέργειας  στο Δημόσιο- Μπόνους σε όσους Πετυχαίνουν τους Στόχους
energia.gr
Πεμ, 9 Ιουνίου 2022 - 11:11

Το σχέδιο ''θερμοστάτης'' της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό υπουργεία, δήμοι κι άλλοι δημόσιοι φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus, στην αντίθετη περίπτωση τα αυξημένα έξοδα που θα προκύπτουν θα καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο και ανακοίνωσε  τη συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

  • Δημιουργείται ένα ψηφιακο σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετησιας κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.
  • Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης

Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οπως είπε ο  κ. Βορίδης το υπουργείο Εσωτερικών θα συντονίσει για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κλο. Οι φορείς που δεν θα πετύχουν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Η κ. Σδούκου από την πλευρά της ανέφερε ότι ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας ανέρχεται σε 15% με 20% το έτος και τόνισε ότι η ενεργειακή δαπάνη για το 2020 στα κτίρια του Δημοσίου ανήλθε σε 596 εκατ. ευρώ, ανέβηκε σε 956 εκατ. ευρώ το 2021 και θα φτάσει το 1.165 δισ., ευρώ το 2022 χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά η κατανάλωση.

Παρλάλληλα δρομολογούνται και επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συστάσεις για λειτουργία των κλιματιστικών στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση ύψους 18 – 20 εκατ. ευρώ.