Στην τελική ευθεία προ της κατάθεσης στη Βουλή βρίσκεται η ρύθμιση για το νέο μοντέλο παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, με στόχο την αναχαίτιση των ανατιμήσεων

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία, στη βάση του οποίου θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί, και διοχέτευση της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ανάκτηση «στην πηγή» των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, ώστε να αυξηθούν οι πόροι του ΤΕΜ και κατ’ επέκταση οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών.

Οι εξελίξεις αναφορικά με τον νέο μηχανισμό -που θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου- ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, η οποία έγινε υπό τη σκιά της υψηλής πτήσης των τιμών του πετρελαίου και τη διατήρηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην Ελλάδα πάνω από τα επίπεδα των 200 ευρώ/Μεγαβατώρα (από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.).

Το ΥΠΕΝ έχει επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για να λύσει όλες τις παραμέτρους της δυσεπίλυτης εξίσωσης που θα έχει ως αποτέλεσμα έναν μηχανισμό που θα λάβει γρήγορα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, δεν θα πλήττει υπέρμετρα τους ηλεκτροπαραγωγούς -και δη τη ΔΕΗ- και θα οδηγεί σε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση μιας ευρείας περιμέτρου καταναλωτών, καθώς εκτιμάται ότι η δύναμη πυρός του ΤΕΜ με την προσθήκη των «υπερεσόδων» αναμένεται να φτάσει στα 3,2 δισ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο.

Μέτρα εξοικονόμησης

Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιούνται τα «αποκαλυπτήρια» των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που θα αφορούν κυρίως τον δημόσιο τομέα και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αμέσου δράσης, όπως η ρύθμιση των κλιματιστικών και των μονάδων θέρμανσης στα δημόσια κτήρια για την επίτευξη της βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και η σύσταση για την τακτική συντήρηση των συσκευών.

«Αιχμή του δόρατος» της προσπάθειας για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο είναι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, μετά την προδημοσίευση του οδηγού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")