Συνάντηση στο ΥΠΕΝ με την Επικεφαλής της DG Energy για Όλο το Εύρος της Ενεργειακής Πολιτικής

Συνάντηση στο ΥΠΕΝ με την Επικεφαλής της DG Energy για Όλο το Εύρος της Ενεργειακής Πολιτικής
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 14 Ιουνίου 2022 - 14:27

Τα έργα του RepowerEU, o Kανονισμός Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, αλλά και ο κομβικός ρόλος του αγωγού IGB στην τροφοδοσία των Βαλκανίων με φυσικό αέριο απετέλεσαν τα θέματα συζήτησης που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με τη γενική διευθύντρια Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ντίτε Γιουλ- Γιόργκενσεν. Στην συνάντηση  παρευρέθηκαν επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την Ευρωπαία αξιωματούχο για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιούνται στην Ελλάδα, με τις οποίες θα τριπλασιαστεί η αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, αλλά και θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, κατά τρόπο ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική απεξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Ο Έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία, και τόνισε ότι νέα γραμμή Υψηλής Τάσης που προωθείται με την γειτονική Αλβανία, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις δύο χώρες, και θα ενσωματώσει πιο αποτελεσματικά τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul – Jorgensen. Ενημέρωσα την κ. Joergensen για τα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων, όπως τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, καθιερώνεται ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών διασύνδεσης, στον τομέα του φυσικού αερίου. Η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, Ελλάδα και Ε.Ε. συμπορεύονται στο κοινό όραμα για μια ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια».

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα του νέου ελληνικού μηχανισμού παρέμβασης στην αγορά χονδρικής του ρεύματος αναμένεται να έχει θετική εξέλιξη, καθώς το μόνο που απομένει είναι να πραγματοποιηθεί η αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, στις αμέσως προσεχείς ημέρες, όπου θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Άλλωστε προηγήθηκε σήμερα, η έγκριση από την Επιτροπή, του μηχανισμού, ύψους 8,4 δισ. ευρώ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών χονδρεμπορικής ρεύματος στην αγορά της Ιβηρικής, μέσα από τη μείωση του κόστους εισαγωγής των σταθμών παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Θυμίζουμε ότι ο μηχανισμός εγκρίθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 107 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρίθηκε ότι ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές της Κομισιόν για την ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας και τη διάθεσή της σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές προς τους καταναλωτές.