Με καλούς οιωνούς μπαίνει «στην πρίζα» ένα εμβληματικό project για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών

Στόχος είναι να αντικατασταθούν έως το 2030 τα παλιά ρολόγια της ΔΕΗ, έργο-μαμούθ με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Οκτώ χρόνια μετά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού -το 2014- και έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, οι διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ επανεκκίνησαν το project και «αναβίωσαν» τον διεθνή διαγωνισμό, με επτά εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακή αγορά να δίνουν το παρών.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Σε πρώτη φάση ενδιαφέρον εκδήλωσαν:

1. Η αμερικανική ITRON, κορυφαία εταιρεία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8.000 πελάτες - εταιρείες παροχής κοινωφελών υπηρεσιών διεθνώς. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία και Μ. Βρετανία.

2. Η ελβετική Landis+Gyr, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως που έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.

3. Η Elster, που βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell, ο οποίος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία και διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία.

4. H PROTASIS, ελληνική εταιρεία που εκπροσωπεί τη γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis, του ΔΕΔΔΗΕ της Γαλλίας, με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.

5. Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία και πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθέτει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.

6. Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου και έχει υλοποιήσει έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.

7. Η Intrasoft International, θυγατρική πλέον του δανέζικου ομίλου πληροφορικής Netcompany, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών.

Οι προσφορές των εταιρειών θα αποσφραγιστούν σήμερα το μεσημέρι και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της διαδικασίας ελέγχου των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την Επιτροπή Διεξαγωγής. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.

Σημαντικές βελτιώσεις

Όπως αναφέρουν πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η ολοκλήρωση του οποίου θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου. Ειδικότερα, με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για δραστική μείωση των ρευματοκλοπών που παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα έχει άμεση επίδραση στα τιμολόγια. Καταργούνται οι «έναντι» λογαριασμοί και μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή, που θα μπορεί να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης. Τέλος, διευκολύνεται σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή και επιπλέον παρέχονται στους προμηθευτές πολλές δυνατότητες για πολλαπλές ενεργειακές εφαρμογές και ελκυστικότερες προσφορές.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")