Εμπορεύματα: Στα ύψη το πετρέλαιο-κοντά σε ιστορικό ρεκόρ ο χαλκός

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι του «μαύρου χρυσού» με την τιμή του αμερικανικού αργού να σταματά μια ανάσα πριν τα 115 δολάρια ανά βαρέλι.
Energia.gr
Πεμ, 17 Απριλίου 2008 - 05:00

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι του «μαύρου χρυσού» με την τιμή του αμερικανικού αργού να σταματά μια ανάσα πριν τα 115 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτξη έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία άγγιξε τα 114,93 δολ./βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι μεγάλες αποδόσεις που εξασφαλίζουν τα εμπορεύματα σε σχέση με τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα ωθούν όλο και περισσότερους επενδυτές σε αύξηση των θέσεών τους.

«Αρωγός» σε αυτό το κερδοσκοπικό είναι η αύξηση της ζήτησης σε πρώτες ύλες από χώρες όπως η Κίνα. Μάλιστα, η PetroChina ήδη ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα αγοράσει 50% περισσότερο diesel από ό,τι τον Απρίλιο, καθώς η κινεζική οικονομία τρέχει με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης

Δολάριο
Στην τελευταία κίνηση του πετρελαίου συνέβαλε και η νέα βουτιά του δολαρίου, το οποίο πραγματοποίησε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ, καθώς η εντός προβλέψεων εξέλιξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες για νέες μειώσεις επιτοκίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Δεδομένου ότι τα εμπορεύματα αποτιμώνται σε δολάρια η διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος φουσκώνει τεχνητά τις τιμές τους. Αυτό συνέβη και με τον χαλκό, η τιμή του οποίου ξεπέρασε προς στιγμήν τα 8.800 δολάρια ανά τόνο, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής το ιστορικό ρεκόρ των 8.820 δολ. που είχε σημειώσει το Μάιο του 2006.

(ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 17/04/2008)