Η BP επιβεβαίωσε πως κινεζική κρατική εταιρεία απέκτησε το 1% των μετοχών του ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει ακόμη την ταυτότητα του ομίλου που πραγματοποίησε την επένδυση.

Η BP επιβεβαίωσε πως κινεζική κρατική εταιρεία απέκτησε το 1% των μετοχών του ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει ακόμη την ταυτότητα του ομίλου που πραγματοποίησε την επένδυση.

«Γνωρίζουμε πως τους τελευταίους μήνες κινεζική κρατική εταιρεία έχει αγοράσει ποσοστό κατά τι χαμηλότερο του 1%.

Η BP δεν γνωρίζει, ακόμη, ποια είναι η κινεζική εταιρεία που ελέγχει μετοχές της.

Η διοίκηση του αγγλο-ολλανδικού ομίλου ανακοίνωσε πως υποδέχτηκε με ικανοποίηση την κινεζική επένδυση: «Οι μετοχές μας διαπραγματεύονται δημοσίως και καλοδεχόμαστε όλους τους μετόχους μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, πως η επένδυση αποτελεί καλή είδηση. Ο Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως από το Πεκίνο, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, πως η κυβέρνησή του υποδέχεται με ικανοποίηση την επένδυση «είτε ατή προέρχεται από ιδιώτες είτε από κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο (SWF)».

Αρνήθηκε να σχολιάσει ειδικά την περίπτωση της ΒΡ και δήλωσε πως η ταυτότητα της κινεζικής επιχειρηματικής οντότητας αποτελεί αποκλειστικό θέμα της εταιρείας.

Η ΒΡ διαθέτει ιστορικό στενών σχέσεων με την Κίνα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και συμφωνίες συνεργασίας με κορυφαίους κινεζικούς ενεργειακούς ομίλους.

Από την πλευρά της Κίνας, η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της να αναδιαρθρώσει την κατανομή των επενδύσεων που προέρχονται από τα συναλλαγματικά αποθέματά της, καθώς και από την επιθυμία της να εγκαταλείψει την παραδοσιακή προσκόλλησή της προς το αμερικανικό δολάριο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, την επένδυση πραγματοποίησε το State Administration of Foreign Exchange (SAFE), που λειτουργεί υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας - είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας που σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς ανέρχονται στα 1,682 τρισ. δολάρια - και όχι το νεοσύστατο –ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο - κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, China Investment Corp. (CIC) το οποίο διαχειρίζεται συναλλαγματικά αποθέματα συνολικού ύψους 200 δισ. δολαρίων, με εντολή να πραγματοποιεί πιο επιθετικές επενδύσεις με σκοπό την άντληση υψηλότερων αποδόσεων.

Το SAFE έχει υιοθετήσει μία πιο τολμηρή επενδυτική τακτική το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατα εξαγόρασε μερίδιο ύψους 1,6% στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρία Total, τον τέταρτο πετρελαϊκό όμιλο στον πλανήτη. Παράλληλα, έχει εξαγοράσει μερίδια μετοχών σε τράπεζες της Αυστραλίας και εταιρείες διαχείρισης φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα συναλλαγματικά αποθέματα που θα διαχειριστεί, φέτος, το SAFE θα ανέλθουν στα 600 δισ. δολάρια, δηλαδή, κεφάλαια ανάλογα εκείνων που διαχειρίζεται το Abu Dhabi Investment Authority, που είναι το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση του SAFE είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του CIC, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω της έκδοσης ομολόγων και αναλαμβάνει και το ρίσκο των «ταλαντώσεων» στις συναλλαγματικές αγορές.

(Financial Times 16/04/2008)