Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ανάγκη Πρόσθετης Χρηματοδότησης των Δήμων για Κάλυψη του Ενεργειακού Κόστους

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ανάγκη Πρόσθετης Χρηματοδότησης των Δήμων για Κάλυψη του Ενεργειακού Κόστους
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 20 Ιουνίου 2022 - 14:25

Νέα έκκληση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, (ΚΕΔΕ) στο διοικητικό συμβούλιο της ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο Αγρίνιο, για επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων  που διαθέτουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για τις ΔΕΥΑ, για τις οποίες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική, προειδοποίησε. «Πρέπει να βρεθεί  άμεσα λύση για τις ΔΕΥΑ, γιατί  θα αρχίσουν πραγματικά να κόβονται ρεύματα, και μιλάω για υγιείς ΔΕΥΑ που θα πάψουν να είναι υγιείς.

Και η λύση είναι μία και πάρα πολύ απλή: Όπως ακριβώς χρηματοδοτήθηκαν κλάδοι βασικών αγαθών της αγοράς όπως το ψωμί, να χρηματοδοτηθεί και το νερό. Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι απαίτηση πλέον οι ΔΕΥΑ να ενταχθούν στη χρηματοδότηση μέσω της τιμής κιλοβατώρας. Μέχρι τώρα δεν πήραν τίποτα, αφού οι χρηματοδοτήσεις των 65 και 130 €/MWh, δεν αφορά τις μεγάλες παροχές που συνήθως οι ΔΕΥΑ έχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η στήριξή τους» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης και Δήμαρχος Τρικκαίων δήλωσε ακόμη: «Η χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρος των τεράστιων αναγκών που δημιούργησε η αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι μια επιπλέον ανάσα. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε επιπλέον χρήματα για λογαριασμό των Δήμων της χώρας που έχουν ΔΕΥΑ είτε μόνο υπηρεσίες Ύδρευσης». Σε ότι αφορά την κατανομή του ποσού τόνισε ότι ο πιο δίκαιος τρόπος είναι να τηρηθούν τα κριτήρια των ΚΑΠ και αυτό θα εισηγηθεί ως ΚΕΔΕ.

Τα θέματα του κόστους της ενέργειας αλλά και της αστικής κινητικότητας αποτελούν  προβλήματα αιχμής για τους Δήμους της χώρας. Και μπορεί η απειλή οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων λόγω του ενεργειακού κόστους να αποσοβείται προς το παρόν με τις «ενέσεις» έξτρα χρηματοδότησης τους, ο νέος κύκλος κινητικότητας όμως οδηγεί κάποιους από αυτούς σε αδυναμία εκτέλεσης έργου.

O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση Λειτουργίας Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ), και ανέφερε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας τους, μαζί με την οποία απαραίτητη παράταση.

Ο κ. Παπαστεργίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με Δημάρχους από τα μικρά νησιά, λέγοντας: «Έγινε μια συνάντηση που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί. Συνάντηση 42 Δημάρχων μικρών νησιών με τον Πρωθυπουργό όπου μίλησαν όλοι, για πάνω από 4 ώρες! Ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα – νησιωτικότητα – υποστελέχωση αλλά αναδείχθηκε και ο προσωπικός αγώνας που δίνουν οι Δήμαρχοι στα μικρά νησιά. Όπως θέματα που αφορούν την Υγεία που για άλλους δήμους θεωρούνται λυμένα, αλλά για τα νησιά μας δεν είναι».

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη όλα τα βασικά θέματα που απασχολούν τους Δήμους.