Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πλαίσιο της νέας επιδότησης καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στα ποσά που θα λάβουν. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει στις 15:00 από τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Πιο αναλυτικά: 

- Τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του fuel pass, που ονομάζεται πλέον fuel pass 2. Η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ και για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ.

- Στα νησιά όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, στο 100 ευρώ τώρα αντί των 55 μέχρι σήμερα για τα τετράτροχα.

- Επεκτείνεται και η κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν κατά το δυνατόν και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή και το τελικό όφελος, συνυπολογίζοντας και το ΦΠΑ, θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

- Τα μέτρα κοστολογούνται σε 375 εκατομμύρια ακόμα. Έτσι, οι επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια.

- Οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. 

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στόχος είναι να συγκρατηθεί η τιμή του diesel κάτω από τα δύο ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης και για το επόμενο τρίμηνο.

Nωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μιλώνας για τη νέα ενίσχυση στα καύσιμα είχε πει ότι θα υπάρξει συνέχιση της φιλοσοφίας της πρώτης παρέμβασης, δηλαδή ενίσχυση όσων το δικαιούνται, αυξημένη στα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, διευρυμένη σε ό,τι αφορά στην περίμετρο των δικαιούχων και με περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερα λίτρα, σε σχέση με την παροχή του πρώτου τριμήνου. Θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης, όπως ακριβώς ήταν και την πρώτη φορά, με την επιδότηση στην ουσία της τιμής από το διυλιστήριο.

Στην αντλία βενζίνης δεν θα έχουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε στην ισχύ του πρώτου Fuel Pass. Θα έχουμε χρηματική επιδότηση, είτε στους λογαριασμούς, είτε στην κάρτα, όπως ακριβώς είχαμε και στη στήριξη του πρώτου τριμήνου.

Το πλαφόν στα καύσιμα δεν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.

Θα δικαιούνται την επιδότηση περίπου 200-250.000 συμπολίτες μας, παραπάνω απ’ ό,τι το δικαιούνταν στην πρώτη φάση. Θα ανακοινωθεί σήμερα, επίσης, και μια πολιτική στήριξης προς τους αγρότες μας, σε ό,τι έχει να κάνει την εξαγγελία της Κυβέρνησης, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.