Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Καλεί τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς να Προβεί σε «Δραστικές Ενέργειες»

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Καλεί τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς να Προβεί σε «Δραστικές Ενέργειες»
energia.gr
Τετ, 29 Ιουνίου 2022 - 13:07

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και υποστήριξε ότι η διάσκεψη της Λισαβόνας για τους ωκεανούς, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, θα πρέπει να καθορίσει «δραστικές δράσεις» για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης των ωκεανών.

Τη θέση αυτή διαβίβασε ο Αντόνιο Κόστα στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, μετά τη συνάντησή του με τον πρώην επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης (1995/2002) και νυν γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το απόγευμα της Δευτέρας στην Altice Arena, στη Λισαβόνα, όπου διεξάγεται η 2η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Ωκεανούς, την οποία συνδιοργανώνουν η Πορτογαλία και η Κένυα.

«Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επιβεβαίωσα τη δέσμευση της Πορτογαλίας στον ΟΗΕ και στην ατζέντα για τους ωκεανούς. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του Γενικού Γραμματέα. Είναι σημαντικό να βγουν από τη Λισαβόνα δραστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης των ωκεανών», έγραψε ο Αντόνιο Κόστα.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης, ο Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε ότι «η θάλασσα πρέπει να γίνει πρότυπο για τον τρόπο διαχείρισης των παγκόσμιων προβλημάτων», πράγμα που «σημαίνει την αποφυγή και τη μείωση της ρύπανσης κάθε είδους».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι απαραίτητο να προστατευθούν «οι άνθρωποι των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη θάλασσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», επενδύοντας σε «νέες παράκτιες υποδομές που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή».

Πρόσθεσε ότι ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μηδενικό επίπεδο «έως το 2050».

Ο ηγέτης του ΟΗΕ ανέλαβε επίσης τον στόχο της χαρτογράφησης του 80% του θαλάσσιου βυθού έως το 2030.

«Και ενθαρρύνω τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει σε συμμαχίες που εφαρμόζουν τη βιώσιμη διαχείριση και έρευνα των ωκεανών», πρότεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός, εν τω μεταξύ, ανέλαβε δεσμεύσεις για την ταξινόμηση του 30% των θαλάσσιων περιοχών της Πορτογαλίας έως το 2030 και για το ότι η Πορτογαλία θα έχει όλα τα εθνικά της αλιευτικά αποθέματα εντός βιώσιμων βιολογικών ορίων.

Κατά την άποψη του Αντόνιο Κόστα, με την ίδια φιλοδοξία με την οποία επιδιώκει κανείς να φτάσει στη Σελήνη ή στον Άρη, είναι τώρα «καιρός να κατέβουμε στη Γη, τον πλανήτη που είναι μπλε, γιατί είναι ο πλανήτης των ωκεανών, ο πλανήτης μας».
«Ελπίζω ότι, για άλλη μια φορά, η Λισαβόνα θα αποτελέσει ορόσημο στην επανένωση της ανθρωπότητας με τους ωκεανούς», πρόσθεσε.

Πριν από αυτή τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Νορβηγό ομόλογό του, Γιόνας Γκαρ Στόρ, στο πλαίσιο της 2ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς.

euractiv.gr