Δύσκολο Καλοκαίρι Εν Όψει

Οι αρμόδιοι της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ ομολογούν ανοικτά πλέον ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολο από άποψης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και αυτό γιατί χωρίς να έχει προστεθεί ούτε ένα νέο μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ, αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά αυξημένη ζήτηση.
Energia.gr
Παρ, 18 Απριλίου 2008 - 06:10

Οι αρμόδιοι της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ ομολογούν ανοικτά πλέον ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολο από άποψης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και αυτό γιατί χωρίς να έχει προστεθεί ούτε ένα νέο μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ, αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά αυξημένη ζήτηση.

Και η αυξημένη ζήτηση προκύπτει από τα χιλιάδες νέα κλιματιστικά που έχουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών εγκατασταθεί ανά την επικράτεια, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπου το φαινόμενο της θερμικής νήσου δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που δημιουργούνται (δηλ. γειτνίαση κτιρίων, έλλειψις ανοικτών χώρων και πρασίνου, λάθος σχεδιασμένα κτίρια κλπ)

Εκτός από τα κλιματιστικά οι υψηλές ανάγκες του δικτύου προκύπτουν από την γενικά αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία τρέχει με 3,5 % κατ΄ έτος τα τελευταία χρόνια. Και η ζήτηση ηλεκτρικού αυξάνει γιατί η οικονομία αναπτύσσεται, έστω και με μικρό ρυθμό, νέες επιχειρήσεις ανοίγουν και προπαντός νέα νοικοκυριά δημιουργούνται, κυρίως από οικονομικούς μετανάστες. Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά και επαρκώς τεκμηριωμένα από τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΝ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ) υπάρχει εμφανώς έλλειψη προγραμματισμού για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να καταρτίζονται τώρα στο παρά πέντε σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την εκ περιτροπής, και σε μεγάλη κλίμακα, διακοπές ρεύματος ώστε να μην καταρρεύσει το δίκτυο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ η αιχμή του καλοκαιριού αναμένεται να κυμανθεί φέτος γύρω από τα 11.000 MW και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε παρατεταμένους καύσωνες. Όμως στην περίπτωση ενός καύσωνα 5 – 6 ημερών, όχι κάτι το ασυνήθιστο, η ζήτηση μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στα 11.800 MW. Με συνολική εγκαταστημένη ισχύ στην χώρα 11.600 MW, (11.040 MW από ΔΕΗ και 560 MW από Ανεξάρτητους Παραγωγούς) η ανωτέρω ισχύ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άνεση αφού οι σταθμοί της ΔΕΗ λόγω παλαιότητας δεν είναι στο σύνολό τους διαθέσιμοι όλοι ανά πάσα στιγμή. Συνήθως ευρίσκονται εκτός λειτουργίας 1.200 – 1.800 MW.

Το προβλεπόμενο έλλειμμα ισχύος εκτιμάται ότι θα είναι 1.000–1.200 ΜW το οποίο για να καλυφθεί προγραμματίζονται εισαγωγές 1.100 MW τουλάχιστον ενώ παράλληλα προεξοφλείται και η ένταξη της νέας μονάδας 330 MW της Endesa (βλέπε Όμιλος Μυτιληναίου) στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας η οποία από μονάδα συμπαραγωγής θα μετονομαστεί σε μονάδα παραγωγής για την κάλυψη των φετινών αναγκών. Παράλληλα το ΥΠΑΝ, μέσω της ΡΑΕ, έχει ξεκινήσει μία καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας η οποία εάν κρίνουμε από τα μέχρι σήμερα μηνύματα και το υπό διανομή έντυπο υλικό είναι μάλλον υποτονική και μικρής εμβέλειας από πλευράς αναμενόμενης διείσδυσης στο καταναλωτικό κοινό.

Και όμως η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί μία τεράστια πρόκληση την πλήρη σημασία της οποίας δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει. Γιατί πως διαφορετικά να εξηγήσομε την αισιοδοξία τους ότι με μία ισχνή, άνευρη και μικρής κλίμακας καμπάνιας μπορεί να τρέφουν ελπίδες για μείωση της κατανάλωσης. Κοινωνικοί ψυχολόγοι ομιλούν για ασπιρίνες ενώ στην ουσία απαιτείται θεραπεία με βαριά αντιβιοτικά. Η εξοικονόμηση ενέργειας από μόνη της αποτελεί μία ακόμη ξεχωριστή πηγή ενέργειας αφού εάν υπάρξει σωστός σχεδιασμός και εφαρμοσθεί σε συνεχή βάση και σε μεγάλα τμήματα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (π.χ κατοικίες, χώροι εργασίας, νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες κλπ) μπορεί να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα με μείωση της κατανάλωσης ακόμη και 10 – 15%.

Για να μπορέσουν όμως οι ενεργειακά σπάταλοι Έλληνες καταναλωτές να προσαρμοστούν σε μία νέα ενεργειακή πραγματικότητα θα χρειασθεί σταθερή, μακροπρόθεσμη και επίπονη προσπάθεια και προπάντων ένα καλά μελετημένο επιτελικό σχέδιο σε πανεθνική κλίμακα. Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι μία ολιγόμηνη και περιστασιακή καμπάνια θα επιφέρει ορατά αποτελέσματα. Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι ουσιώδες και άπτεται της οικονομίας της χώρας αλλά και η μέχρι σήμερα αντιμετώπισή του από την πολιτεία είναι ερασιτεχνική, το λιγότερο.