Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ Θέλει να Διπλασιάσει τις Προμήθειες Φυσικού Αερίου Από το Αζερμπαϊτζάν Μέσα «σε Λίγα Χρόνια»

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ Θέλει να Διπλασιάσει τις Προμήθειες Φυσικού Αερίου Από το Αζερμπαϊτζάν Μέσα «σε Λίγα Χρόνια»
energia.gr
Δευ, 18 Ιουλίου 2022 - 17:54

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διπλασιάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσα «σε λίγα χρόνια». Αυτό  δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της από το Μπακού, το οποίο επισκέπτεται σήμερα σε μία προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου στον απόηχο των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και εν όψει πιθανής κλιμάκωσης της ρωσικής αντίδρασης, που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε μόνιμη διακοπή της ροής

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ε.Ε. στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι «σήμερα είμαι στο Αζερμπαϊτζάν για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας. Στόχος μας, ο διπλασιασμός των προμηθειών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε λίγα χρόνια».

Χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν κρίσιμο εταίρο για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ε.Ε., στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο είδε το πρακτορείο Reuters στις 14 Ιουλίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις χώρες της ΕΕ τη σύναψη συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου και να στηριχθεί η επέκταση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.