Ανεύθυνος ο Διπλοϋπουργός;

Έβαλε την υπογραφή της φαρδιά-πλατιά η Ελλάδα μαζί με άλλες 140 χώρες στο Πρωτόκολλο του Κιότο και τώρα συλλαμβάνεται από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ να μην το τηρεί, αφού δεν έπεισε για την εγκυρότητα μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Energia.gr
Πεμ, 24 Απριλίου 2008 - 06:32

Έβαλε την υπογραφή της φαρδιά-πλατιά η Ελλάδα μαζί με άλλες 140 χώρες στο Πρωτόκολλο του Κιότο και τώρα συλλαμβάνεται από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ να μην το τηρεί, αφού δεν έπεισε για την εγκυρότητα μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πέτυχε η Ελλάδα της αδιαφορίας και της κατεργαριάς μια ακόμη πρωτιά, αφού είναι η μόνη χώρα που στιγματίζεται διεθνώς για το τόσο σοβαρό θέμα της ρύπανσης του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Τις πταίει;

Εκτίθεται η Ελλάδα και από το γεγονός, ότι Έλληνας, ο κ. Σταύρος Δήμας, είναι ο επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος μάλιστα, δίνει μάχες για να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα που θα αποσοβήσουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς: Δεν υπονομεύεται το κύρος του Έλληνα επιτρόπου, όταν η ίδια η χώρα του αποκαλύπτεται, ότι δεν σέβεται την υπογραφή της και τίθεται εκτός μηχανισμών του Πρωτοκόλλου του Κιότο (εμπορία ρύπων κ.τ.λ.) από τον ΟΗΕ; Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Εκπληκτική ήταν χθες η αντίδραση του φέροντος τον βαρύγδουπο -χωρίς αντίκρισμα - τίτλο Υπουργείου Περιβάλλοντος (Χωροταξίας Δημοσίων Έργων), που δια του υφυπουργού του κ. Στ. Καλογιάννη επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στην ομάδα του Αστεροσκοπείου, η οποία κατέγραφε τις εκπομπές αερίων ως τον Απρίλιο του 2007.

Αποκαλύπτεται, όμως, ότι ο κ. υφυπουργός έκρυψε την αλήθεια. Δεν είπε ότι η επιτροπή του ΟΗΕ, που διενήργησε τον έλεγχο, απέρριψε πανηγυρικά και την πρόσφατη έκθεση (7 και 14 Απριλίου) που υπέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως και ότι η Ελλάδα εδώ και επτά μήνες δεν έχει σύστημα καταγραφής. Την ευθύνη, όμως, τη φέρει ο υπουργός.

Ο υπουργός, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, είναι αυτός που επετέθη αγρίως στις οικολογικές οργανώσεις και τις κατηγόρησε στις αρχές του χρόνου διότι αποκάλυψαν την κυβερνητική ασυνέπεια. Και δεν κουκούλωσαν τα πράγματα.

Εκτίθεται η Ελλάδα και την πολιτική ευθύνη φέρει ακέραιη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς. Η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων της προστασίας του περιβάλλοντος και των δημοσίων έργων (χάριν των δεύτερων και σε βάρος των πρώτων) είναι διεθνώς απαράδεκτο φαινόμενο.

Καταγγέλθηκε από την εφημερίδα αυτή, από όλες τις οικολογικές οργανώσεις, από συμβούλους της Επικρατείας, σύσσωμη, φυσικά, την αντιπολίτευση και τον ίδιο τον επίτροπο κ. Δήμα.

Η πολιτική ευθύνη αναλαμβάνεται μόνο με την παραίτηση ή καταλογίζεται με την αποπομπή του αρμόδιου υπουργού, στο ενιαίο υπουργείο. Χάριν του περιβάλλοντος και εις βάρος (;) έστω των δημοσίων έργων.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22/04/2008)