Με την έγκριση σήμερα της απόσχισης του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από τους μετόχους της σε έκτακτη συνέλευση, η Ελλάκτωρ προχωρά τη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας με την Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη

Το τελικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value, έπειτα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και του ενδελεχούς ελέγχου δέουσας επιμέλειας, οριστικοποιήθηκε σε 994,1 εκατ. ευρώ.

Στη νέα εταιρεία που θα ιδρυθεί η Ελλάκτωρ θα έχει ποσοστό 25% και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη 75%, ενώ η «προίκα» της περιλαμβάνει ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 493 MW και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800 MW σε εν λειτουργία έργα και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Στις επόμενες κινήσεις της Ελλάκτωρ, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται η επαναγορά του ομολόγου των 670 εκατ. (επιτόκιο 6,37%). Η σχετική διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, το διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστικού Ομίλου το τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα παρουσιάσει νέο στρατηγικό πλάνο για τις κατασκευές (αποδέσμευση από μη κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητες και εστίαση στις αγορές τις οποίες η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην εκτέλεση έργων) τις παραχωρήσεις (επιλεκτική και στοχευμένη συμμετοχή σε νέα κερδοφόρα έργα και σε υφιστάμενα έργα που θα επαναπαραχωρηθούν) και τους τομείς των ακινήτων και του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh ελέγχει πλέον το 46,15% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ενώ ποσοστό 29,87% κατέχει ο Όμιλος Βαρδινογιάννη.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με την υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας, η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ καλείται σήμερα να εγκρίνει την εξής διαδικασία:

Η Ελλάκτωρ θα προβεί σε διάσπαση δι’ απόσχισης του κλάδου των ΑΠΕ μέσω σύστασης νέας εταιρείας, (υπό την ονομασία SpinCo), οι μετοχές της οποίας θα της ανήκουν κατά 100%.

Παράλληλα, η MORE (Motor Oil Renewable Energy) και η Ελλάκτωρ θα συστήσουν από κοινού μια νέα Ανώνυμη Εταιρεία, (υπό την ονομασία HoldCo), στην οποία ο κατασκευαστικός όμιλος θα συμμετέχει με ποσοστό 25% και η MORE με 75%.

H MORE θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCo με μετρητά και η Ελλάκτωρ με εισφορά σε είδος κατά προσέγγιση 14% (το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής) των μετοχών της στη SpinCo.

Η Ελλάκτωρ θα πωλήσει και θα μεταβιβάσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της στη SpinCo λαμβάνοντας τίμημα σε μετρητά. Η αξία του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου (Equity Value) της SpinCo έχει καθορισθεί σε 794,5 εκατ. ευρώ. 

Λαμβανομένων υπόψη, αφενός του καθαρού δανεισμού της εταιρείας την 31.12.2021 και αφετέρου λοιπών προσαρμογών, το συνολικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value διαμορφώθηκε, όπως προαναφέραμε, σε 994,1 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια η HoldCo, με την ολοκλήρωση των παραπάνω μεταβιβάσεων θα συγχωνευθεί με τη SpinCo διά της απορρόφησής της από την τελευταία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")