«HELLENiQ ENERGY A.E. Συμμετοχών» είναι το νέο όνομα των Ελληνικών Πετρελαίων, που αναμένεται να επικυρωθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία συγκαλείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τις 20 Σεπτεμβρίου

Η νέα ονομασία αποτελεί τμήμα του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής στην ενεργειακή μετάβαση.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, «θα πραγματοποιηθεί η συνολική παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, που θα σηματοδοτήσει και τυπικά την πλήρη μετάβαση του ομίλου ΕΛΠΕ στη νέα εποχή της ενέργειας».

Θετικά αποτελέσματα παρά τη διεθνή συγκυρία - Προσήλωση στην υλοποίηση της στρατηγικής Vision 2025

Η απόφαση της μετονομασίας έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία τα ΕΛΠΕ αποδεικνύουν την ανθεκτικότητά τους, παρά τη δυσχερή διεθνή συγκυρία, αλλά και την σταθερή προσήλωσή τους στην υλοποίηση της στρατηγικής Vision 2025, για μετασχηματισμό του Ομίλου με στόχο την επένδυση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Αυτό κατέστη εμφανές και με τα αποτελέσματα Β’ Τριμήνου, που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

Ειδικότερα, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε. ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Β' Τριμήνου 2022, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται σε €535 εκατ., σε σχέση με €79 εκατ. για το αντίστοιχο Τρίμηνο του 2021, ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €367 εκατ.

Η παραγωγή των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε σε 3,2 εκατ. τόνους, καθώς κατά τη διάρκεια του τριμήνου υλοποιήθηκαν με ασφάλεια και επιτυχίατόσο το πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης (FullTurnaround) στο διυλιστήριο Ελευσίνας, όσο και η προγραμματισμένη συντήρηση στο συγκρότημαFCCτου διυλιστηρίου Ασπροπύργου.Σαν αποτέλεσμα της μείωσης παραγωγής λόγω των συντηρήσεων, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 3,4 εκατ. τόνους (-16%), με σημαντικά αυξημένη συνεισφορά από τα αεροπορικά και τα ναυτιλιακά καύσιμα, λόγω ανάκαμψης του τουρισμού.

Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ διατήρησαν ισχυρό τον ισολογισμό τους ενώ μείωσαν και τον καθαρό δανεισμό σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο, κρατώντας, παράλληλα, αμετάβλητο το χρηματοοικονομικό κόστος. Επίσης, επισπεύδει την υλοποίηση του “Vision 2025”, με την εγκατεστημένη ισχύς σε έργα ΑΠΕ στο τέλος Ιουλίου να ανέρχεται στα 340 MW, μετά και από την εξαγορά 55 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη. Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1 GW μεσοπρόθεσμα και μέχρι και άνω των 2 GW έως το 2030.

Εξάλλου, μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2022 ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του νέου, μεγαλύτερου μέχρι σήμερα εν λειτουργία στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη.