Εξοικονόμηση Ενέργειας: Επιτακτική Ανάγκη για τους Δήμους Καθώς το Εκτοξεύεται το Κόστος του Ηλεκτρισμού

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Επιτακτική Ανάγκη για τους Δήμους Καθώς το Εκτοξεύεται το Κόστος του Ηλεκτρισμού
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 31 Αυγούστου 2022 - 15:56

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί, πλέον, επιτακτική ανάγκη για τους δήμους σε όλη την Ελλάδα εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, καθώς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, γενικότερα, έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Όπως, εξάλλου, τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, «ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους Δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ». Πάντως, ήδη πριν την κρίση, αρκετοί δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα ακολουθούν στρατηγικές μείωσης του ενεργειακού κόστους, οι οποίες και αναμένεται να διευρυνθούν

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας τύπου LED αλλά και η μείωση του διακοσμητικού φωτισμού για κάποιες ώρες σε εγκαταστάσεις και μνημεία είναι κάποια από τα μέτρα που εδώ και καιρό ακολουθούν κάποιοι δήμοι.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Δήμος Αθηναίων είναι από τους ΟΤΑ που έχουν εκπονήσει σχέδιο αναβάθμισης του φωτισμού των δρόμων πριν ενσκήψει η τρέχουσα κρίση. Στόχος του σχεδίου είναι να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο ώστε να εξοικονομηθούν σε μεγάλη κλίμα και ενέργεια και χρήμα.

Ετσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αρχίζει η αντικατάσταση των περίπου 46.000 φωτιστικών, που περιλαμβάνει όλους τους τύπους των φωτιστικών, με φωτιστικά που διαθέτουν λαμπτήρες LED, ώστε να υπάρξει μείωση κατανάλωσης έως 60%. Στόχος του σχεδίου του Δήμου Αθηναίων είναι η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας να κυμαίνεται περίπου στα 15 εκατ. KWH. Παράλληλα, ο δήμος έχει ξεκινήσει και προχωρά πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, με πόρους ΕΣΠΑ.

Εκτροχιασμός στο ενεργειακό κόστος των Δήμων

Το ενεργειακό κόστος των δήμων έχει εκτροχιαστεί και, όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο κ. Παπαστεργίου, οι δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA, και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. «Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

Όπως διαβεβαίωσε, οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται καθώς ειδικά στον φωτισμό, μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλεια. «Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%» είπε. Από την άλλη, παραδέχθηκε ότι «προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα».

Αναφορικά με την αύξηση του κόστους ενέργειας του δήμους, αρκεί να αναφερθεί το παράδειγμα του Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον φωτισμό οδών και πλατειών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών στα δημοτικά κτίρια, είχε το 2021 μηνιαίο κόστος της τάξης των 385.000 ευρώ, ενώ φέτος, αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί κι έχει εκτιναχθεί σε περίπου 800.000 ευρώ. Μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα – αν δηλαδή δεν υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις – η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου του Δήμου Θεσσαλονίκης για το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει το 2022 σε σχέση με την περσινή χρονιά για ηλεκτρικό ρεύμα θα υπερβεί τα 4 εκατ. ευρώ.

Στο 78,5% υπολογίζεται η αύξηση του κόστους ενέργειας στο Δήμο Χανίων. καθώς, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου, από τις 193.000 ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο, φέτος τον ίδιο μήνα έφτασε τις 344.000 ευρώ. «Τα τελευταία χρόνια ανεξάρτητα με τις έκτακτες ενεργειακές συνθήκες, ο δήμος έχει αποκτήσει μία κουλτούρα μείωσης της ενέργειας, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων, όπως τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής ενέργειας, τύπου LED, στο σύνολο του δημοτικού φωτισμού, αλλά και το συντεταγμένο σχέδιο αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων που φιλοξενούνται σε στύλους της ΔΕΗ.

Μάλιστα, από το 2019 ο Δήμος Χανίων έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων ενώ από το 2020 ο λειτουργεί το Δημοτικό Πρατήριο Καυσίμων, με σκοπό την ενιαία διαχείριση καυσίμων στα δημοτικά αυτοκίνητα και ήδη το κόστος είναι κατά 15% χαμηλότερο.

Γιάννενα: Στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της ΕΕ

Τα Ιωάννινα έχουν επιλεγεί στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της ΕΕ. Αλλά, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, το πρόβλημα είναι οξύ και δεν αντιμετωπίζεται μόνο σε βάθος χρόνου: « απαιτείται να πάρουμε άμεσα και πρακτικά μέτρα και ήδη έχουμε ορίσει τους ενεργειακά υπευθύνους όλων των κτιριακών υποδομών του δήμου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρακολουθούμε την κατανάλωση ενέργειας για να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περιστολή της ενεργειακής δαπάνης σε όλες τις κτιριακές υποδομές του δήμου, συμπεριλαμβανομένων των 140 σχολικών μονάδων».

Από την πλευρά του, ο Δήμος Πατρέων προχωρά σε υλοποίηση προγράμματος αντικατάστασης 11.500 λαμπτήρων, με λάμπες LED, από τις οποίες έχουν ήδη αντικατασταθεί οι 2.500 και το πρόγραμμα συνεχίζεται. Αλλά και στα Τρίκαλα, ο δήμος έχει μειώσει τη λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού έως τις 2 τα ξημερώματα.

Στόχος η μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%

Ο Δήμος Περιστερίου έχει προβεί σε ορισμό μίας πολιτικού μηχανικού ως υπεύθυνης για τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και κρίσης προχώρησε ο Δήμος Περιστερίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αλέξη Σταυρούλια, σκοπός είναι αφού μελετήσει η επιστημονική ομάδα τις καταναλώσεις από το 2019 έως σήμερα και δει τις διακυμάνσεις να εισηγηθεί τη μείωση της ενέργειας, «με απώτερο στόχο μας να επιτύχουμε τη μείωση του 10% που επιβάλλει και η κυβέρνηση».

Και οι ΑΠΕ στον αγώνα της εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει σε δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τους δημότες και τους επισκέπτες, ενώ έχει εγκαταστήσει και σταθμό ΑΠΕ σε ιδιοκτησίες του δήμου και φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας ενώ προχώρησε και σε σύσταση ενεργειακής κοινότητας.

Παράλληλα, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μελετά περαιτέρω μέτρα, εκτός από την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED με τηλεδιαχείριση σε πλατείες της πόλης ή την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιόκτητων δημοτικών και σχολικών κτιρίων. Στόχος είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών έξυπνης πόλης, τη δυνατότητα ιδιοπαραγωγής με ΑΠΕ και την ένταξη σε ενεργειακές κοινότητες με όμορους δήμους.

ΚΕΔΕ: Προτείνει άμεσες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Τέλος, λύσεις υπάρχουν και για δήμους που είχαν μείνει  πίσω στις πράσινες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Μερικές άμεσες παρεμβάσεις προτείνει σε ανακοίνωσή της, στις αρχές Αυγούστου, η ΚΕΔΕ. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η αλλαγή των χρονοδιακοπτών στους πίνακες του οδοφωτισμού με φωτοκύτταρα (εκτός αν φυσικά έχουν μπει πιο προηγμένα συστήματα τηλεμετρίας, αλλά και η μείωση της λειτουργίας του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια, αξιοθέατα κ.λπ.) έως τις 3 τα ξημερώματα καθώς και ο περιορισμός της χρήσης των σιντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, συστήνεται στους δήμους να ορίσουν αμέσως – όσοι δεν το έχουν κάνει – υπευθύνους ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων.