Σε Τροχιά Σύνδεσης με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου της ΔΕΔΑ, Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο

Σε Τροχιά Σύνδεσης με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου της ΔΕΔΑ, Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 1 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:45

Αίρονται σταδιακά τα προβλήματα που εμπόδιζαν την τροφοδοσία των πόλεων της Δυτική Ελλάδας με φυσικό αέριο, καθώς η ΔΕΔΑ πραγματοποίησε ακόμα ένα βήμα για την κατασκευή των τοπικών δικτύων διανομής στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο

καθώς έληξε την Τρίτη 30 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής προσφορών, για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τριών σταθμών αεριοποίησης, που απαιτούνται για τη λειτουργία του συστήματος που θα τροφοδοτεί με αέριο τους τελικούς χρήστες στις εν λόγω πόλεις της χώρας.

Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθεί υγροποιημένο φυσικό αέριο υπό πολύ υψηλή πίεση που  θα μεταφέρεται στην περιοχή από το κέντρο διανομής της Ρεβυθούσας, με ειδικά βυτιοφόρα φορτηγά. Στη συνέχεια, το υγροποιημένο αέριο θα επαναεριοποιείται μέσα από αυτές τις εγκαταστάσεις και θα διοχετεύεται στο τοπικό δίκτυο και στους τελικούς χρήστες.

Ειδικά για τον Πύργο, η ΔΕΔΑ με τον εν ισχύ διαγωνισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ζητά εργολάβο- προμηθευτή για την μελέτη εφαρμογής, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός σταθμού LNG, δυναμικότητας 5.000 κ.μ./ώρα ( έναν σταθμό στο Αγρίνιο 7.000 κ.μ./ώρα και δυο στην Πάτρα 10.000 κ.μ./ώρα).

Ο σταθμός του Πύργου θα περιλαμβάνει μία δεξαμενή 100 κ.μ. και 4 απαεριωτές δυναμικότητας 2500 κ.μ./ώρα ενώ του Αγρινίου ακόμα μία δεξαμενή χωρητικότητας 150 κ.μ. και 6 απαεριωτές δυναμικότητας 2500 κ.μ./ώρα. Και οι δύο σταθμοί θα περιλαμβάνουν τους απαραίτητους εναλλάκτες και όλα τα παρελκόμενα για την απαραίτητη και εύρυθμη λειτουργία τους. Προϋπολογισμός της προμήθειας μαζί με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 4,5 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της προμήθειας μαζί με τον ΦΠΑ είναι ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία την αυριανή ημέρα.

Το φυσικό αέριο θα φθάσει, σε πρώτη φάση, στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, μέσω ενός δικτύου μήκους 208 χιλιομέτρων και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Έως εκείνο το έτος θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8.000 συνδέσεις όλου του φάσματος των καταναλωτών, ήτοι οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, αριθμός που θα αυξηθεί κατακόρυφα εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 42 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι την έναρξη της κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαν κηρύξει τον περασμένο Μαιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Πρόκειται για έναν κρίκο από μια ολόκληρη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Δυτικής Ελλάδας και θα αποτελέσουν μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης. Παράλληλα, το πρωτοποριακό και σε ευρωπαϊκή κλίμακα έργο, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και θα ενισχύσει την απασχόληση, καθώς στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας.