Στο Τραπέζι η Παροχή Ενισχυμένων Κινήτρων για να «Ξαναβάλουν Μπρος» οι Καυστήρες Πετρελαίου

Στο Τραπέζι η Παροχή Ενισχυμένων Κινήτρων για να «Ξαναβάλουν Μπρος» οι Καυστήρες Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:04

Η κυβέρνηση μελετά την επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται (αν και ούτε αυτό είναι φτηνό, ειδικά μετά και τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή). Στο τραπέζι λοιπόν έχει πέσει αυτή η λύση για να μειωθεί κάπως η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών από τις απλησίαστες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός

Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι η ελληνική αγορά έχει ιδιαιτερότητες, καθώς πολλά νοικοκυριά σταμάτησαν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο, επιλέγοντας το ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα τον χειμώνα η κατανάλωση ρεύματος να αυξάνεται κατακόρυφα.

Αν μειωθεί όπως σημείωσε η κατανάλωση και περιοριστούν οι εισαγωγές αερίου, που σήμερα γίνονται σε τιμές 250 έως 300 ευρώ, θα διαμορφωθούν λογικές τιμές στην κατανάλωση.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η παροχή ενισχυμένων κινήτρων για να «ξαναβάλουν μπρος» οι καυστήρες πετρελαίου όπου υπάρχουν, καθώς τα τελευταία χρόνια συντελείται ένας επιδοτούμενος μαζικός μετασχηματισμός με την εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου.

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν για να οριστικοποιήσουν τα μέτρα και την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή αλλά και τις ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας στις 20 Σεπτεμβρίου για τις τιμές του Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν το ύψος των επιδοτήσεων που αναμένεται να είναι το ίδιο υψηλό με εκείνο του τρέχοντος μηνός (1,9 δισ. ευρώ).

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι εκτός από την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένον οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο καθώς υπολογίζεται ότι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος και να μετριαστεί το βάρος για τους καταναλωτές θα πρέπει να «θυσιαστεί» σε μηνιαία βάση κονδύλι 1,5 δισ., ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, που φυσικά αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν!