Και η Ελλάδα Αντίθετη στην Πρόταση φον ντερ Λάιεν για Πλαφόν Μόνο στο Ρωσικό Αέριο – Ζητά «Οροφή» στο TTF

Και η Ελλάδα Αντίθετη στην Πρόταση φον ντερ Λάιεν για Πλαφόν Μόνο στο Ρωσικό Αέριο – Ζητά «Οροφή» στο TTF
energia.gr
Πεμ, 8 Σεπτεμβρίου 2022 - 17:49

Διαφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν μόνο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου η Ελλάδα και προσέρχεται στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας με δική της πρόταση για θέσπιση πλαφόν συνολικά στην τιμή τιμολόγησης του φυσικού αερίου συνολικά (ΤΤF). Εξάλλου, η πρόταση που προαναγγέλθηκε προχθές από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντά ήδη την αντίθεση πολλών χωρών, όπως και της ίδιας της τσεχικής προεδρίας (βλ. εδώ)

Μιλώντας σήμερα στο στο protothema.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρει ότι θα υποστηρίξει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF και όχι τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου.  «Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF»,. Τη θέσπιση νέου δείκτη αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποστηρίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς επισημαίνοντας ότι ο TTF, τον οποίο χαρακτηρίζει «αναξιόπιστο», δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης καθώς οδηγεί, λόγω κερδοσκοπικών κινήσεων, σε εξαιρετικά υψηλές τιμές (βλ εδώ).

Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με τις προτάσεις που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, καθώς, σύμφωνα με επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μια τέτοια απόφαση θα οριστικοποιήσει το σφράγισμα των ρωσικών αγωγών, με το οποίο έχει ήδη απειλήσει ο Πούτιν την Ευρώπη, οδηγώντας σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί θα προκληθεί εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου, αφού θα μειωθεί η προσφορά και η υπόλοιπη αγορά θα μπορεί να ανεβάσει τις τιμές, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

«Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF», διευκρινίζουν.

Επομένως, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι λάθος η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αυτή τη θέση θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς όμως να την μπλοκάρει αν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι μια σειρά από θέσεις που είχε παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάρτιο έχουν μπει πλέον στο τραπέζι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν πολύ θετικές τις προτάσεις για πλαφόν στη χονδρική τιμή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ΑΠΕ και πετρέλαιο, όπως και με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Πάντως, η συζήτηση στην ΕΕ τώρα ξεκινά και δεν αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από έναν μήνα, με τις όποιες αποφάσεις να οριστικοποιούνται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου.