Διπλασιασμός της Ελληνικής Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου Μέχρι το 2013

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς προβλέπεται να αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο εντός 5ετίας, ως απόρροια της ανάπτυξης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και της αύξησης της κατανάλωσης στις επιχειρήσεις και στα αστικά δίκτυα.
Του Σωτήρη Χιωτάκη/Energia.gr
Δευ, 5 Μαΐου 2008 - 23:09

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς προβλέπεται να αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο εντός 5ετίας, ως απόρροια της ανάπτυξης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και της αύξησης της κατανάλωσης στις επιχειρήσεις και στα αστικά δίκτυα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, η χώρα μας κατανάλωσε το 2007 περίπου 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, ποσότητα το 75% της οποίας ήταν ρωσικής προέλευσης.

Ωστόσο, κατά την περίοδο 2012-2013, η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο! Από αυτά, ο σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ότι περίπου τα 6 δισεκατομμύρια θα καλυφθούν εξ ημισείας από την Ρωσία και από τον τουρκοελληνοϊταλικό αγωγό TGI, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα θα προέλθουν από υγροποιημένο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της σύμβασης με την Αλγερία αλλά και από την spot αγορά.

Αυτός ο προγραμματισμός, βεβαίως, πέραν από την λογική της έγκαιρης πρόβλεψης δίνει και μία ακόμη απάντηση στις αιτιάσεις περί αυξανόμενης εξάρτησης της Ελλάδας από την Μόσχα που κατ΄επανάληψη διατυπώνονται από την αμερικανική διπλωματία.

Ο ίδιος ο κ.Φώλιας έχει με τον σαφέστερο τρόπο εξηγήσει στους καθ΄ύλιν αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους κ.κ. Φριντ και Μπράιζα την εμπορική, κυρίως, λογική με βάση την οποία κινείται η ελληνική ενεργειακή πολιτική.

Άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης, πριν καν εκδηλωθεί το τελευταίο και … διαρκούν κλίμα αμφισβητήσεων από τις ΗΠΑ, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση των σχεδιασμών που προβλέπουν διοχέτευση προς την Ευρώπη του αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Εξ ου και η πρόταση για την υπογραφή τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων στο project χωρών.

Διαβεβαιώσεις

Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθούν οι διαβεβαιώσεις των Αζέρων ως προς το ότι θα είναι φέτος σε θέση να δώσουν στην χώρα μας μέσω Τουρκίας ποσότητες που φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ανάλογη φαίνεται ότι θα είναι η ποσότητα που σε πρώτη, τουλάχιστον, φάση θα λάβουμε από τον South Stream, ο οποίος δεν πρόκειται πάντως να λειτουργήσει νωρίτερα από το 2014 με 2015. Ο κ. Φώλιας, μάλιστα, εκτίμησε ως πιθανότερη εξέλιξη να περάσει το ρωσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδος απ΄ευθείας προς την Ιταλία, αν και υπάρχει σενάριο που το φέρνει στην «μπότα» με διακλάδωση από την χώρα μας προς την Αλβανία.

Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης προέβλεψε ότι, αν και είναι πιθανή η αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος αγωγών που φέρνει το φυσικό αέριο στην χώρα μας μέσω Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ο South Stream θα είναι αυτός που θα καλύψει τις πρόσθετες ποσότητες που θα χρειαστούν τα απόμενα χρόνια οι Έλληνες καταναλωτές.

«Οι αγωγοί δεν ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας διερευνά και άλλες προοπτικές προμήθειας αερίου, τόσο σε επίπεδο πηγών όσο και σε ό,τι αφορά τον τρόπο έλευσης του καυσίμου στην χώρα μας.

Προς ώρας, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται ιδιαίτερα «ζεστή» για ένα άλλο σχέδιο, αυτό του αγωγού TAP, το οποίο προωθείται από την Statoil και την ελβετική EGL και αφορά την προώθηση είτε ιρανικού είτε αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.

Ανοικτά ζητήματα

Το σίγουρο είναι ότι τα ανοικτά ζητήματα στο διεθνές ενεργειακό παιχνίδι είναι ουκ ολίγα και αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι λ.χ. η τελική απόφαση για την μελέτη της οριστικής πορείας του TGI στην χώρα μας δεν πρέπει να αναμένεται προ του τέλους του 2009, για δε τον South Stream υπάρχει χρονοδιάγραμμα 42 μηνών πριν την έναρξη των κατασκευών.

Επιπλέον, ειδικά με την Ρωσία η περί τα ενεργειακά συνεργασία έχει και άλλες διαστάσεις. Κατ΄αρχήν, θα εισέλθουν σε πιο ουσιαστική φάση ου συνομιλίες για την προοπτική της χρονικής και ποσοτικής επέκτασης της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την αγορά ηλεκτρισμού και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για την εμπορία φυσικού αερίου στην χώρα μας.

Προς τούτοις, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε και την δημιουργία Ειδικής Γραμματείας για την Διεθνή Ενεργειακή Πολιτική, την οποία αναλαμβάνει η κυρία Έλσα Λοβέρδου. Η κυρία Λοβέρδου, όπως ανέφερε ο κ.Φώλιας, θα έχει την ευθύνη της ενεργειακής πολιτικής μαζί με τον γενικό γραμματέα κ. Κώστα Μουσουρούλη