Με τη φράση του Τζον Κένεντι “ Πρόσεχε τον κίνδυνο, αλλά αναγνώρισε την ευκαιρία” συνόψισε  τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, ο πρώτος αντιπρόεδρος  της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δημήτρης Ψυχογιός, μιλώντας στο 6ο Ενεργειακό φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) στη Θεσσαλονίκη

Ο κίνδυνος, πρόσθεσε, είναι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και η ευκαιρία ο ρόλος της πύλης  που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, για την παροχή φυσικού αερίου προς την Νοτιανατολική και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Ψυχογιός πρότεινε την δημιουργία hub αερίου με φυσική διανομή, στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα , και πρόκρινε ως ιδανική τοποθεσία την Αλεξανδρούπολη. 

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει οι κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενέργεια να παράγονται στην Ευρώπη, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τιμών.

Ο κ. Μανιάτης πρότεινε τη δημιουργία Ελληνοαμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Πράσινη Μετάβαση.