SEEF2022: Μόχλευση Κεφαλαίων για Ενεργειακά Έργα Μέσω Καινοτόμων Χρηματοοικονομικών Μέσων

SEEF2022: Μόχλευση Κεφαλαίων για Ενεργειακά Έργα Μέσω Καινοτόμων Χρηματοοικονομικών Μέσων
energia.gr
Δευ, 12 Σεπτεμβρίου 2022 - 09:35

Τις θέσεις, τους προβληματισμούς, αλλά και τις σκέψεις τους σχετικά με την επένδυση κεφαλαίων στην τρέχουσα συγκυρία διεθνώς, εν μέσω και της ενεργειακής μετάβασης που «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα, έθεσαν οι συμμετέχοντες στην ενότητα «Μόχλευση κεφαλαίων για ενεργειακά έργα μέσω καινοτόμων χρηματοοικονομικών μέσων», που διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022)

Το φόρουμ, διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics), με την υποστήριξη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σε στρατηγική συνεργασία με το Ατλαντικό Συμβούλιο και το Παγκόσμιο Ενεργειακό Ινστιτούτου του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η ενεργειακή μετάβαση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και θα αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς μετασχηματισμούς της παγκόσμιας οικονομίας, διατύπωσε, κατά την τοποθέτησή του, ο διευθύνων σύμβουλος της KKR, Neil Robert Brown.

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τόνισε ότι η Ελλάδα,σε αντίθεση με άλλες χώρες, «κάνει όλα τα σωστά πράγματα». 

«Οι υψηλές τιμές ενέργειας θα οδηγήσουν σε ταχύτερη μετάβαση σε νέους ενεργειακούς πόρους και πιο καινοτόμες τεχνολογικές ανακαλύψεις», επισήμανε ο επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας για Ελλάδα και Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ιωάννης Καλτσάς σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ήδη πολλές start ups κάνουν "τρελές" προτάσεις προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση". Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τρέχουσα κρίση θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, ενώ σημείωσε ότι «κάποια στιγμή η ενεργειακή κρίση όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξουν, αλλά η κλιματική κρίση θα παραμείνει και σε αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις».

Απολύτως «κρίσιμη», χαρακτήρισε την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμών υψηλής ενέργειας κατά την ενεργειακή μετάβαση, ο διευθυντής ανάπτυξης του U.S. International Development Finance Corporation (DFC), Andrew Herscowitz, υπογραμμίζοντας, ότι «ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο είναι σαν ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών, που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί». Συνέστησε προσοχή στις επενδύσεις ενεργειακών project την τρέχουσα περίοδο και σημείωσε: «είναι διαφορετικό να χρηματοδοτήσεις την κατασκευή ενός αγωγού, από το να επενδύσεις σε έναν πράσινο αγωγό υδρογόνου».

«Οι ανανεώσιμοι πόροι βρίσκονται υπό απειλή», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάνος Κοντόπουλος.«Συμμετέχουμε σε διάφορες πτυχές της προώθησης της χρηματοδότησης και επέκτασης του ενεργειακού τομέα, άμεσα και έμμεσα», τόνισε και πρόσθεσε: «είμαστε παρόντες και έτοιμοι και μπορούμε να δώσουμε κάθε είδους πολυπλοκότητα εάν χρειαστεί».