Δημοσκόπηση: Οι Ιταλοί Θέλουν «Βιώσιμους» Λογαριασμούς Ενέργειας, Ισχυρή Φωνή στην ΕΕ

Δημοσκόπηση: Οι Ιταλοί Θέλουν «Βιώσιμους» Λογαριασμούς Ενέργειας, Ισχυρή Φωνή στην ΕΕ
energia.gr
Δευ, 12 Σεπτεμβρίου 2022 - 14:54

Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, οι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα σε οικονομικά ζητήματα, ιδίως στην ανάγκη να καταστούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βιώσιμες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Επιπλέον, η πλειοψηφία λέει ότι η χώρα τους πρέπει να «μετράει περισσότερο στην Ευρώπη»

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CISE-ICCP, τα σημαντικότερα ζητήματα ενόψει της ψηφοφορίας είναι η διασφάλιση βιώσιμων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (92%), η καταπολέμηση της ανεργίας (90%) και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών (89%).

Η οικονομική στήριξη για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών υποτίθεται ότι θα ερχόταν μέσω ενός νομοθετικού διατάγματος με την ονομασία «Aid-bis», της δεύτερης κρατικής δράσης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών, αλλά έχει κολλήσει στη Γερουσία.

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την έγκριση του νόμου. Το διάταγμα ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εξεταστεί την Τρίτη.

Ένα άλλο θέμα είναι «να μετράει περισσότερο η Ιταλία στην Ευρώπη», καθώς το 72% των ψηφοφόρων θέλει να κοιτάζει την Ευρώπη με εμπιστοσύνη και το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι είναι σωστό να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 59% πιστεύει ότι είναι σωστό να διακοπούν οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και το 43% θα ήθελε να ανασταλούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos για την Corriere, ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι θα κερδίσει τις εκλογές με 46,6%, ακολουθούμενος από τον κεντροαριστερό συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στο 27,2%.