Στην αναθεώρηση του στόχου για τον μέσο πληθωρισμό που θα καταγραφεί κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο

Το νέο ποσοστό του μέσου πληθωρισμού για το 2022 -το οποίο αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 8%-9%- θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023. Η μικρή αποκλιμάκωση στη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο στο 11,4% από 11,6% τον Ιούλιο δεν αλλάζει την εικόνα, καθώς έχουμε πλέον 5 διαδοχικούς μήνες κατά τους οποίους ο πληθωρισμός έχει κινηθεί σε διψήφια επίπεδα. Ως εκ τούτου, η προηγούμενη επίσημη πρόβλεψη για συγκράτηση του μέσου πληθωρισμού στο επίπεδο του 5%-6% κρίνεται πλέον εντελώς εκτός πραγματικότητας και θα διορθωθεί.

Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, μέσα στον Αύγουστο, ήταν επόμενο να φέρει το συγκεκριμένο καύσιμο στην πρώτη θέση της λίστας των προϊόντων και των υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη αύξηση. Το εντυπωσιακό 261,3% του Αυγούστου ενδεχομένως να «διορθωθεί» τον Σεπτέμβριο αν η τιμή… συγκρατηθεί στα 206-207 ευρώ που ήταν χθες, καθώς τον Αύγουστο είχε εκτιναχθεί ακόμη και πάνω από τα 330 ευρώ.

Στην 5άδα των προϊόντων ή υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη ανατίμηση βρίσκονται τα αεροπορικά εισιτήρια με μεταβολή 71,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει ακριβύνει κατά 65,1% και ο ηλεκτρισμός που ανατιμήθηκε κατά 38,5%. Στην ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά. Τον Αύγουστο η τιμή υποχώρησε κατά 11% στη λιανική παρά την πολύ μεγάλη αύξηση της χονδρικής. Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο οριζόντιος μηχανισμός επιδοτήσεων. Τελευταία υπηρεσία στην 5άδα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις ήταν τα κόμιστρα των ταξί που αυξήθηκαν με διοικητικό τρόπο.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αρχίζουν και αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά. Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με αύξηση 13,1%, ενώ σε πολλές βασικές κατηγορίες τροφίμων καταγράφηκαν διψήφιες αυξήσεις. Ξεχωρίζει το +18,5% στο ψωμί και στα δημητριακά, το +17,1% στα κρέατα, το +18% στα γαλακτοκομικά και το +25,5% στα έλαια και στα λίπη.

Οι επιμέρους δείκτες

Όσον αφορά τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τα ακόλουθα ποσοστά:

*** 13,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

*** 1,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός.

*** 2,7% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση.

*** 31,4% στην ομάδα Στέγαση.

*** 9,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

*** 2,7% στην ομάδα Υγεία.

*** 16,0% στην ομάδα Μεταφορές.

*** 2,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες.

*** 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση.

*** 6,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια.

*** 3,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")