Πούτιν: Σε Ρούβλια θα Πληρώνουν οι Τούρκοι το 25% του Ρωσικού Αερίου που Προμηθεύονται

Πούτιν: Σε Ρούβλια θα Πληρώνουν οι Τούρκοι το 25% του Ρωσικού Αερίου που Προμηθεύονται
energia.gr
Παρ, 16 Σεπτεμβρίου 2022 - 19:30

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια και ότι σύντομα οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία τους. Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, ενώ είχαν προηγηθεί σημαντικά τετ-α-τετ του ρώσου προέδρου με τους ηγέτες της Ινδίας και της Κίνας

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης έχει μέλη την Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν. Η επόμενη χώρα που αναμένεται να ενταχθεί πλήρως είναι το Ιράν, που έχει γίνει δεκτό, υπέγραψε το σχετικό μνημόνιο υποχρεώσεων και αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία εισδοχής τον Απρίλιο.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά που εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι χθες μπήκαν οι υπογραφές για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου της Τουρκίας. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Reuters, από τη στιγμή που οι δυτικές χώρες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα προσπάθησε να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε νομίσματα εκτός δολαρίου ή ευρώ.

Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, είχε ζητήσει οι πληρωμές για ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις κατά παράβαση των υφιστάμενων όρων.

Σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, διακόπηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Τουρκία έχει διατηρήσει θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βλ. Σχετικά: Έκπτωση 25% και Πληρωμή σε Τουρκικές Λίρες για το Αέριο θα Ζητήσει Από τον Πούτιν ο Ερντογάν

Πούτιν: «Να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν»

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ο Πούτιν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε -βάσει των όσων μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας- πως η Ρωσία «θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, συνεχίζοντας, ο Ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ινδός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν: «Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας έχω μιλήσει στο τηλέφωνο για αυτό».

Είπε ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κράτησαν τον κόσμο ενωμένο.

Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι το Κίεβο είχε απορρίψει τις διαπραγματεύσεις. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες σας που εκφράζετε συνεχώς», είπε.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει αυτό το συντομότερο δυνατό. Μόνο, δυστυχώς, η αντίπαλη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την απόρριψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε.