Εάν τ’ απόφθεγμα του Ηράκλειτου «Πόλεμος πάντων πατήρ εστί» (*) είναι σωστό – και μάλλον είναι - τότε ο πόλεμος στην Ουκρανία προσφέρει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία στη χώρα μας: Η εντεύθεν ανθρωπιστική κρίση έχει προκαλέσει 2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Δύση (Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βρετανία). Στην Ελλάδα ήδη παρεπιδημούν 20.000 Ουκρανοί

Πρόκειται για μεταναστευτική ροή που εξυπηρετεί την δημογραφική κρίση στην Ελλάδα. Στον Πειραιά έχουν μεταφερθή ήδη πολλές Ουκρανικές ναυτιλιακές εταιρίες. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία!

Εάν μπορέσουμε να προσελκύσουμε αρκετούς Ουκρανούς, όπως την περασμένη 5ετία ένα εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία και την υποσαχάρια Αφρική, που εισήλθαν απ’ την Τουρκία παρανόμως και διαβιούν στο (τέως) «Κλεινόν Άστυ», έτσι και τώρα η Ελληνική οικονομία μπορεί να διαθρέψει ανέτως τους ξεσπιτωμένους Ουκρανούς – ομοδόξους Χριστιανούς, πεπαιδευμένους κι ευκόλως αφομοιώσιμους.

Και τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να αντισταθμίσει την πολιτιστική κρίση που απειλεί την χώρα. Αρκεί τούτο να γίνει με σύστημα και εθνική στρατηγική κι όχι με τις συνήθεις πολιτικές σκοπιμότητες και προχειρότητες.

Η συνήθης ένσταση «αυτά-δεν- γίνονται- στη Ελλάδα» αντικρούεται με το επιχείρημα «γίνονται κι έχουν ξανασυμβεί»: Το 1922  απερροφήθησαν 1,5 εκατομμύριο Χριστιανοί πρόσφυγες απ’ την Ιωνία. Μεταπολεμικώς, Έλληνες από την Αλεξάνδρεια, Γεωργία, Ρωσία και δυστυχώς από την Κωνσταντινούπολη εμπλούτισαν το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος.

Σήμερα είναι απολύτως εφικτό να υποδεχθούμε 50.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, υφ’ ορισμένες προϋποθέσεις από την αποκτηθείσα εμπειρία:

Πρώτον, οι Ουκρανοί πρόσφυγές να μην εγκατασταθούν στην πρωτεύουσα ή στη Θεσσαλονίκη αλλά  στην Ελληνική επαρχία  και, κατά το δυνατόν, στην Θράκη. Προσωρινώς σε καταλύματα-σεισμών και μέσα σε εύλογο διάστημα, σε μόνιμες κατοικίες. Ο Στρατός μπορεί  να βοηθήσει στις υποδομές για επιτάχυνση της κατασκευής των οικισμών...

Δεύτερον, να επιλεγούν νεαρές οικογένειες μεπαιδιά που παρουσιάζουν μικρή κινητικότητα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, πρόνοια υπάρχουν - απλώς πρέπει να ενισχυθούν όπου χρειάζεται. Ο εθελοντισμός είναι χρήσιμος όπως και το 1922-30.

Τρίτον, να παρασχεθή στους Ουκρανούς προσφυγές ιδιόκτητος κατοικία με μακροπρόθεσμα, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και πενταετής φορολογική απαλλαγή. Μετά την αποπληρωμή του δανείου, η οικία να είναι ελεύθερη να πωληθή στην αγορά ακινήτων.

Τέταρτο, να εξασφαλισθούν ευκαιρίες απασχολήσεως των Ουκρανών προσφύγων επί τόπου π.χ. στο νέο εργοστάσιο ανακαινίσεως και συμπαραγωγής των τάνκς ΛΕΟΠΑΡΝΤ, στην τοπική βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων, στον Τουρισμό και στη δημοσία Υγεία, ιδίως της γηριατρικής.

Τέλος, να δημιουργηθούν βραδινά Ελληνο-ουκρανικά σχολεία για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσης και ημερήσια σχολεία Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαιδεύσεως, για ζητούμενες  ειδικότητες στην αγορά εργασίας (π.χ. ψηφιακών μηχανικών, ειδικών οικοδόμων, πιστοποιημένων συνεργείων αυτοκινήτων, που λείπουν σήμερα στην επαρχία).

Με την εξέλιξη του Ρωσονατοϊκού πολέμου που φαίνεται ότι θα διαρκέσει, θα προκύψουν νέες μεταναστευτικές ροές προσφύγων απ’ την Ουκρανία, οπότε το πρόγραμμα αποκαταστάσεως θα γίνει κυλιόμενο μελλοντικώς.

Το μάνατζμεντ του Αμερικανού Χένρυ Μόργκενταου, υπάτου αρμοστού της Κοινωνίας των Εθνών το 1922, που εργάσθηκε για την μετεγκατάσταση 1,5 εκατομμυρίου Ελληνοορθοδόξων προσφύγων εξ Ιωνίας, ενδείκνυται και πάλι: Το πρόγραμμα αποκαταστάσεως των προσφύγων,  ώστε αποφευχθούν οι χρονοβόρες καθυστερήσεις  κι ο νεποτισμός, θα εκτελεσθή ταχέως εάν ανατεθή στους ιδίους τους Ουκρανούς και όχι σε κάποιον συνταξιούχο του κοτζαμπασισμού.

Όσον αφορά στους αναγκαίους πόρους, ο Γάλλος πρόεδρος  Εμμανουήλ Μακρόν πρότεινε, σε ειδική σύνοδο των 27 υπουργών Μεταναστεύσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βερσαλλίες, πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως της Ουκρανικής φιλοξενίας, που εντάσσεται στα 750 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης που άρχισε ν’ανησυχεί για το δημογραφικό πρόβλημα, πρέπει να αδράξει την «μοναδική ευκαιρία» των Ουκρανών προσφύγων, για να ξεφύγουμε από την δημογραφική παγίδα που απειλεί τον Ελληνισμό, χειρότερα από ό, τι  ο Ερντογάν.

 

(*) «Ο πόλεμος είναι πατέρας των πάντων και των πάντων βασιλιάς. Άλλους αναδείχνει θεούς κι άλλους ανθρώπους, άλλους τους κάνει δούλους κι άλλους ελεύθερους». Ηρακλείτου Άπαντα , εκδ. ΖΗΤΡΟΣ, Αποσπάσματα. Ο σπουδαίος προσωκρατικός φιλόσοφος εγεννήθη στην Έφεσο  και το 501 ή 504 π.Χ. όταν ήταν μόλις 40 ετών.