Επανεκκινούν οι εργασίες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, μετά τη διευθέτηση των ζητημάτων που είχαν προκύψει με την τουρκική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom

Τον Αύγουστο η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις». Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Άγκυρας, η εταιρεία ανέλαβε εκ νέου την υλοποίηση του έργου.

Προς προεκλογικό «σόου» Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Ουζμπεκιστάν, με το ρωσικό πρακτορείο Interfax να μεταδίδει ότι οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Άγκυρα στοχεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα του εργοστασίου πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023. Ο σταθμός αναμένεται να παράγει έως και το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, όταν λειτουργήσουν και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η διευθέτηση του θέματος της κατασκευής θα μπορούσε να φέρει περισσότερη χρηματοδότηση από τη Rosatom, ανακουφίζοντας τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

(από ot.gr)