Η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία ακολουθούσε στο παρελθόν την αναλογία 10 στην Τουρκία κι επτά στην Ελλάδα . Όταν η Τουρκία αγόρασε το Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 το 2018, η Αμερικανική κυβέρνηση ματαίωσε την Τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού F 35 και της επέβαλε τις κυρώσεις του Αμερικανικού νόμου CATSCA.

 

Η περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την δύση κι ο εναγκαλισμός της με την ανατολή (Ρωσία, Ιράν και Κίνα) ανέστειλαν τον ανεφοδιασμό της Τουρκικής αεροπορίας με ανταλλακτικά των παρωχημένων F 16 της κι εμπόδισαν την πρόσβαση των Τούρκων σε νέα οπλικά συστήματα της Αμερικανικής φαρέτρας. Με τεράστια γεωπολιτική σημασία για την περιοχή της Εγγύς Ανατολής…

Ακόμη πιο σημαντική για τον Ελληνισμό είναι η άρση του εμπάργκο εξαγωγής Αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία που αποφάσισε η κυβέρνηση του προέδρου Τζo Μπάιντεν , στην… «πορεία προς την Δαμασκό» - τις ενδιάμεσες εκλογές του 1/3 του Κογκρέσου τον Νοέμβριο κατόπιν προφανώς πιέσεως της Ελληνικής ομογένειας.

Ήδη η άφιξη στην Τανάγρα δύο πλήρως ανακατασκευασμένων  F-16 Viper και η προώθηση του προγράμματος αναβαθμίσεως του Ελληνικού αεροπορικού στόλου μεταβάλλει την αναλογία 7:10 εις δέκα προς μηδέν υπέρ της Ελλάδος.   

Απομένουν άλλα δύο βήματα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για να ολοκληρώσουν την ασφάλεια της ΝΑ περιοχής της Μεσογείου θαλάσσης υπέρ της δύσεως.

1.Την υποστήριξη του Επενδυτικού Ταμείου των Τριών Θαλασσών (Βαλτικής , Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου) το οποίον ενισχύει τις υποδομές της Ε.Ε., της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων εις τρόπον ώστε να απεξαρτηθούν οι χώρες των από την Ρωσία.

2.Την υποστήριξη του αγωγού υδρογονανθράκων East-Med εις τρόπον ώστε η Ε.Ε. και το Ισραήλ να ταχθούν υπέρ της κατασκευής του.