Σε Συζητήσεις με Όμιλο Κοπελούζου για τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής

Σε Συζητήσεις με Όμιλο Κοπελούζου για τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής
του Χρήστου Κολώνα
Δευ, 19 Σεπτεμβρίου 2022 - 17:39

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο όμιλος Κοπελούζου για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, μετά το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» της περασμένης Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου που θέλει τις δύο δημόσιες επιχειρήσεις να είναι κοντά σε συμφωνία με ιδιωτικό ενεργειακό όμιλο για την κοινή επένδυση σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Αυτός κατά τις πληροφορίες θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η σχετική άδεια έχει χορηγηθεί στον όμιλο Κοπελούζου από τη ΡΑΕ. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, τη νέα μονάδα θα διαχειρίζεται η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ.: η ΔΕΗ), αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η νέα μονάδα θα μπορεί επίσης να λειτουργεί με υδρογόνο. ΔΕΠΑ και όμιλος Κοπελούζου θα συμμετέχουν επίσης στο έργο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο. 

Στρατηγική θέση 

Η νέα μονάδα θα βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη στη βαλκανική χερσόνησο, τα κράτη της οποίας αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια. «Η νέα μονάδα θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό» σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η θέση της μονάδας κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η ΔΕΗ βλέπει ευκαιρίες μελλοντικά με την περαιτέρω επέκτασή της στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.

Η ανάπτυξη διεθνώς όλο και περισσότερων terminals LNG δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Από τη μεριά της η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει την είσοδό της στην ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλο ατού της είναι οι συμφωνίες που έχει με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές αερίου. Στα ατού της είναι και η συμμετοχή της με 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.  

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")