Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που ανατιμάται – θύμα της ασκέπτου πολιτικής της «κλιματικής αλλαγής». Είναι και το ελαιόλαδο, η διεθνής τιμή του οποίου πλησιάζει τα πέντε ευρώ γι’ αγουρέλαια (*) αλλά για διαφορετικούς λόγους από την τακτική της Ευρωπαϊκής …Διαίρεσης που κήρυξε τον πόλεμο στους υδρογονάνθρακες χωρίς να έχει ενεργειακό υποκατάστατο. 

Η Ελληνική ελαιοπαραγωγή εφέτος, ευνοημένη από τις βροχές της περασμένης ανοίξεως, εμφανίζεται αυξημένη εφέτος κατά 40% στις 300.000 τόνους, όταν αντιθέτως η Ιταλική ελαιοπαραγωγή είναι μειωμένη λόγω ξηρασίας κατά 27% στις 230.000 τόνους κι η Ισπανική παραγωγή υποχωρεί κατά 36%  στις 950.000 τόνους κι οι τιμές στα ελαιοτριβεία είναι ανεβασμένες άνω των 4 ευρώ το λίτρο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ευρώπη και στην Αμερική συνεχίζει να αυξάνει  και έχει φθάσει τα 3,4 εκατομ. τόνους περίπου , ενισχυομένη από την διεθνή προβολή των αρετών της «Μεσογειακής διαίτης». Τη τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 18% στα 3,2 εκατομ. τόνους.

Έτσι, η Ελληνική παραγωγή και εξαγωγή εφέτος εμφανίζεται με συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι τιμές παραγωγού στην Κέρκυρα, Λακωνία και Μεσσηνία κυμαίνονται εφέτος από 3,80 έως 4,20 ευρώ το λίτρο και μόνο στην Κρήτη είναι χαμηλότερες , λόγω δάκου. Η Ιταλική ζήτηση για «έξτρα παρθένο λάδι» είναι έντονη καθώς τ’ αποθέματα είναι μειωμένα κι η ζήτηση στις ΗΠΑ αυξημένη. « Η εφετεινή εσοδεία δεν ενδείκνυται για εκπτώσεις» υποστηρίζουν οι Ιταλοί παραγωγοί.

Το πρόβλημα ωστόσο για το Ελληνικό ελαιόλαδο όσο και για τις ελιές είναι η εξεύρεση εργατικών χειρών συλλογής του καρπού , που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.

Η «ενεργειακή κρίση» που προκάλεσε η ιδεοληπτική Ευρωπαϊκή πολιτική και η έξαψη που έχει προκαλέσει η φιλολογία περί πληθωρισμού την οποία καλλιεργούν οι κεντρικές Τράπεζες έχουν ανεβάσει τα μεροκάματα στον αγρό τουλάχιστον κατά 30%, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τις  προσπάθειες των εξαγωγέων του πολυτίμου προϊόντος της Ελληνικής Γης , του ελαιολάδου κι ελιάς.   

 

(*) Τα στοιχεία προέρχονται από το ειδικό περιοδικό ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΡΠΟΣ, τεύχος Σεπτεμβρίου 2022